Friday, June 14, 2024

Nosečnice prvič začutijo premikanje fetusa med 15-tim in 21-tim tednom, vendar se spontano premika že v sedmem tednu nosečnosti. Pri tej »starosti« se zvija in nežno udarja. Tekom nosečnosti se zvijanje krepi, nežni ritmični udarci se nadaljujejo od petega do devetega meseca, močni udarci pa se krepijo do sedmega meseca, ko pričnejo pešati. V pozni nosečnosti se lahko otrok že smeji, kremži, sesa prstke in mane oči.


Še ob koncu 19. stoletja so verjeli, da se otroci rodijo popolnoma gluhi. Danes vemo, da se že v sredini nosečnosti, srednje uho zarodka popolnoma razvije. Pred pojavom ultrazvoka, je znanost za preučevanje ploda, v glavnem uporabljala makroskopske in mikroskopske analize splavljenih zarodkov.

Možnost spremljanja neposrednega razvoja, motenj in normalnih aktivnosti še nerojenega otroka, smo z razvojem ultrazvoka dobili šele v zadnjih štiridesetih letih. Prvi ultrazvoki so omogočali samo grob in nenatančen prikaz morfologije fetusa. Natančnejši prikaz je omogočila črno-bela slika, ki pa jo je bilo potrebno naknadno razviti. Z razvojem »real time« ultrazvoka, lahko neposredno na monitorju spremljamo dinamiko fetusa, njegove fiziološke funkcije in odkrivamo patološka dogajanja. V zgodnjem odkrivanju motenj razvoja fetusa in njegove ogroženosti, danes uporabljamo barvni (color) doppler.

Poznamo obdelavo ultrazvočne slike, ki omogoča tridimenzionalni prikaz fetusa (3D). Zadnji krik tehnike pa je štiridimenzionalni ultrazvok (4D), ki omogoča prenos slike v živo. Z zaenkrat še z zelo drago napravo, lahko podrobno spremljamo prikaz najmanjših detajlov ploda, kar omogoča odkritje minimalnih fetalnih morfoloških anomalij. S prikazom obraza, lahko dobro razberemo razpoloženje in obrazno mimiko ploda. Zelo dobro se vidi kako plod zapira in odpira oči, sesa roke ali stopala, se kremži, smeji, zeha in kaže jezik. Vseeno je potrebno pripomniti, da je lahko v določenem času nosečnosti, prikaz posameznih delov telesa omejen zaradi količine plodovne vode, položaja posteljice in ploda.

Uporaba 4D ultrazvoka ni nevarna zdravju mame in otroka, zato se lahko uporablja tekom trajanja cele nosečnosti. Že v embrionalni fazi razvoja preseneča prikaz detajlov, proti koncu nosečnosti pa se na monitorju prikaže obraz, popolnoma enak kasnejšemu novorojencu. Starši lahko s to metodo in tehniko, svojega otroka spoznajo že pred rojstvom.

Kategorija:   Nosečnost, O nosečnosti
Naslednji prispevek

Marihuana škodi zarodku

13 junija, 2012 0