Friday, June 14, 2024

Zgodijo se lahko vse stopnje odvajanja posteljice, od nekaj milimetrov do popolnega odvajanja. Vzroki za nastanek luščenja niso znani. Abrupcija posteljice se dogaja sorazmerno redko, nekje med 0,4 do 1,5 odstotkov vseh nosečnosti. Tveganje se povečuje skupaj s starostjo matere, visokim krvnim tlakom nosečnice, vaskulitisa (vnetje krvnih žil), predhodne abrupcije, zaradi kajenja in uživanja kokaina.
 


V primeru abrupcije posteljice prihaja do retroplacentarne krvavitve, kri pa lahko priteče izza ovoja skozi maternični vrat (zunanja krvavitev), ali pa se zadrži izza posteljice (notranja krvavitev). Simptomi so odvisni od izgube krvi in stopnje odvajanja. Pri težjih primerih se kaže naslednja simptomatična slika: vaginalna krvavitev, občutljiva in stisnjena maternica, fetalni srčni distres, hemoragijski šok in diseminirana intravaskularna koagulacija (DIK).

 

Diagnoza se postavi na osnovi klinične slike, ter v nekaterih primerih s pomočjo ultrazvočnega pregleda. V kolikor krvavitve niso nevarne materinemu, ter zarodkovemu življenju in v kolikor je delovanje fetalnega srca normalno, se svetuje strogo ležanje v postelji, ki lahko omili krvavenje. Če se krvavitve nadaljujejo in okrepijo, se sproži nujen porod. Carski rez se izvede tudi pri običajnih indikacijah abrupcije maternice.

Naslednji prispevek

Gripa in nosečnost

13 junija, 2012 0