dojenček > rast in razvoj

Ali lahko razvadim novorojenčka?

Ob rojstvu otroka in odpustitvi iz porodnišnice se začnejo prvi obiski na domu. Med njimi pa se zagotovo najde kakšen 'ta pameten', ki vas tako nehote opozori, da svojega novorojenčka preveč razvajate. Z njimi se preprosto ne zapletajte v debato, zagotovo bi vas povsem po nepotrebnem vznemirila, te 'dobronamerne' nasvete enostavno preslišite. Novorojenčka še ni moč razvaditi. Novorojenčki še niso manipulativni, zato je to enostavno nemogoče.

Piše: bambino.si


Novorojenčkov jok izhaja iz njegovih potreb, ki so pravzaprav prilagojene željam v tej starosti. Naloga nas staršev je, da poslušamo svoj instinkt, ter se na njegove potrebe poskušamo čim bolj primerno odzvati. Pestovanje ali prebujanje sredi noči ne pomeni, da novorojenček manipulira z našimi živci oz. da prebuja svojo željo po razvajanju. Daleč od tega! Novorojenčkov jok pomeni neko njegovo željo oz. pomanjkanje. Kaj si želi, pa boste morali ugotoviti sami. Mogoče je lačen, mogoče ga zgolj zebe ali pa mu je v spalni vreči prevroče... Seveda smo ob prvem otroku zmedeni in ne vemo točno kaj nam njegov jok želi sporočiti. Že kmalu boste spoznali razliko med jokom, ki nekako sporoča, kaj potrebuje. Pravi odziv pri novorojenčku rodi globoko zaupanje in občutek varnosti. Prav ti dve lastnosti, pa nam pri njegovem razvoju, pomagajo tud v kasnejšem obdobju.

Novorojenčki niso manipulativni

Imate občutek, da novorojenček z vami manipulira? V tej starosti njegovi možgani še niso sposobni skupaj zložiti tako zapletenih misli! Njihove potrebe in želje so veliko bolj enostavne. Vsakič ko se hitro odzovete na jok, ki izhaja iz njegovih potreb po hrani, pestovanju ali pomoči pri spanju, se prebudi tudi ideja o razvajanju. Vaš odziv ne pomeni razvajanja, ampak zgolj pomaga pri razvoju zdrave vezi med vami in vašim otrokom. Novorojenček, ki se v družinskem okolju počuti varno in tesno povezano s svojimi starši, je srečnejši, ima manj potreb, ter zraste v bolj samozavestnega, samostojnega in pogumnega otroka.

Pri starejših dojenčkih pa je zgodba nekoliko drugačna

Ko dojenček dopolni približno šest mesecev, pa se v njegovih možganih že pričnejo razvijati bolj prefinjene misli. Misli, ki dejansko presegajo njegove osnovne potrebe. Prične vas vleči za uhane, igra se z daljinskim upravljalnikom... v tem primeru je dobro postaviti zdrave meje, ter ga počasi navajati na spoštovanje reda in discipline. Tako bo bolj sposoben razumeti koncept vezi starš – otrok.

Novorojenčka ni moč razvaditi, lahko ga zgolj naučite zaupati in ljubiti. 

Sorodni tagi
Sorodni članki
Komentarji