Tuesday, May 28, 2024
17 julija, 2012

Ali vsi pripravki pomagajo pri lajšanju menopavzalnih tegob?

By 0 1835 Views

Cimicifuga racimosa: Čudodelni homeopatski pripravek za lajšanje navalov vročine


 

Cimicifuga ali grozdnata svetilka je rastlina severnoameriškega porekla, v Evropo pa so jo pripeljali v 18. stoletju. Ekstrakt te rastline je najbolj prodajan preparat za blaženje simptomov menopavze. Če pa imate težave z zdravjem jeter, se pripravku raje izognite.

 

Lan: preprečuje nočno znojenje

 

Lan in laneno olje lahko pomagata pri blagih simptomih. Lan kar za 35% znižuje navale vročine in 44% znižuje verjetnost nočnega znojenja. Vse raziskave pa blagodejnih učinkov lana niso potrdile.

 

Kalcij: preprečuje izgubo kostne mase

 

Padec hormonov estrogenov lahko povzroči slabšo absorbcijo kalcija in posledično izgubo kostne mase. Kljub padcu vsebnosti estrogenov v organizmu pa je potrebno zaužiti dovolj kalcija. Za ženske, ki še niso dopolnile petdeset let je priporočljiva dnevna doza 1.000mg kalcija dnevno, pri ženskah nad petdesetim 1.200 mg. Nasvet: namesto velike ene dnevne doze je za boljšo absorbcijo kalcija le tega dobro razdeliti na dva do tri odmerke na dan.

 

Rdeča detelja: popularna, vendar brez dokazane učinkovitosti

 

Številne ženske uporabljajo rdečo deteljo misleč, da bodo naravni rastlinski estrogeni lajšali simptome menopavze. Do sedaj pet različnih raziskav njene učinkovitosti še ni potrdilo. Previdno: Ženske z estrogensko pozitivnim karcinom na dojki ali maternici, naj se o uživanju rdeče detelje posvetujejo s svojim onkologom.

 

Vitamin D: Sončenje

 

Vitamin D ali sončni vitamin je za zdravje kosti izjemnega pomena, saj je ključni element pri absorbciji kalcija v osteoklast. Vitamin D lahko najdemo tudi v številnih živilih in prehranskih dopolnilih, vendar je kljub temu sonce pomemben in glavni vir vitamina D. Nasvet: deset do petnajst minutno sončenje zadostuje dnevi potrebi organizma po vitaminu D.

 

Divji jam-kitajski krompir: Hormonska alternativa

 

Iz določene vrste divjega jama izdelane pilule in kreme, so iskana zamenjava za hormonsko terapijo pri menopavzi. Nekatere naravne sestavine v tem kitajskem krompirju imitirajo estrogene in progesterone. Do sedaj klinične raziskave niso potrdile in dokazale splošno korist pri lajšanju tegob povezanih z menopavzo.

 

Ginseng: Za boljše razpoloženje

 

Nekoliko raziskav je dokazalo, da lahko ginseng izboljša kakovost življenja v menopavzi. Ginseng dviguje razpoloženje in izboljša kakovost spanja. Raziskave pa kljub vsemu do sedaj niso odkrile, da bi ginseng pomagal pri blaženju fizičnih simptomov menopavze (naval vročine, znojenje).

 

Šentjanževka: Bdi nad razpoloženjem

 

Šentjanževka je znano zelišče za zdravljenje blage depresije in blagodejno vpliva na psihično zdravje žensk, ki so vstopile v obdobje menopavze. Obstajajo tudi čvrsti dokazi, da se v primeru kombiniranja šentjanževke in cimicufuge izboljša razpoloženje povezano z menopavzo.

 

DHEA: Mladostni hormon  

 

Naravna vsebnost DHEA se po dopolnjenem tridesetem letu starosti sinusno zmanjšuje. Nekatere raziskave so odkrile, da DHEA preparati pomagajo blažiti nekatere simptome menopavze. Predvsem se nanašajo na nizki libido in navale vročine. Previdno: dolgotrajno uživanje visokih odmerkov DHEA lahko poveča tveganje za nastanek raka na dojki.

 

Žajbelj

 

Nekoč so žajbelj pripisovali nesmrtnosti, danes pa je pomembna kuhinjska začimba. Spojine v žajblju simulirajo delovanje estrogenov, zato lahko pomaga pri lajšanju tegob povezanih z menopavzo.

 

Angelika: Kraljica zelišč

 

Angelika se za zdravljenje ženskih bolezni uporablja že tisočletja. Raziskave niso našle pozitivne korelacije med rastlino in lajšanjem menopavzalnih tegob. Ker se z uživanjem angelike lahko pojavijo neprijetni stranski učinki, se o jemanju posvetujte z vašim zdravnikom.

 

Previdno in preudarno z vsemi preparati

 

Pred uživanjem vsakega dodatka se posvetujte s svojim zdravnikom. Ne pozabite: Prav vsi dodatki lahko povzročijo neprijetne stranske učinke. Dodatki prav tako lahko povzročijo interakcijo s konvencionalnimi zdravili, kar pomeni, da se lahko poveča ali zniža učinek določenega zdravila. Oscilacije lahko privedejo do drugih težav. Pomemben je tudi podatek, da lahko nekatere rastline izzovejo alergijske reakcije.

http://youtu.be/Iq8s4vD3ARs

Kategorija:   Menopavza, Novice
Naslednji prispevek

Nagrajenci nagradne igre Podvodni svet

17 julija, 2012 0