Monday, June 24, 2024

Vzroki nastanka

Deformacije nevralne cevi se pojavljajo že v zelo zgodnji nosečnosti (17 – 30 dne). Najbrž jo sproži kombinacija genetskih in okoljskih dejavnikov. K temu lahko pripišem, da lahko ženske z uživanjem folne kisline pred načrtovano nosečnostjo preprečijo več kot 50% DNC. Nekatera zdravila, kot so kontracepcijske tabletke, antiepileptiki, antimetaboliti (zaviralci celične presnove), citostatiki (kemoterapija), obsevanje, uživanje drog in alkohola, znižujejo absorbiranje folne kisline, kar povečuje tveganje spočetja zarodka z defektom nevralne cevi.


Diagnoza

Anencefalija je defekt, ki se z ultrazvočnim pregledom zelo enostavno diagnosticira. Diagnozo lahko določimo še s testom folne kisline, amniocentezo in z določanjem Alfa feto proteina.

Zdravljenje

Zdravljenje za to vrsto deformacije še ni mogoče in najbrž nikoli ne bo. Večina nosečnosti se konča bodisi s splavom, v primeru rojstva pa s smrtjo otroka. Anencefelija sicer na nosečnost ne vpliva. Pri približno četrtini primerov DNC nosečnosti, zaradi nerazvitih otrokovih refleksov in s tem nezmožnosti pitja plodovne vode, prihaja do viška plodovnice (polyhydramnios), ki nosečnicam povzroča nelagodje. Presežek plodovne tekočine lahko povzroči predrtje plodovnega ovoja in sproži prezgodnji porod. Prav zato se v teh primerih poslužujemo amniocenteze in razbremenimo pritisk na plodovni ovoj.

Sorodni članki:

Naslednji prispevek

Prenošenost in prezrelost ploda

13 junija, 2012 0