Thursday, June 20, 2024

 


Enkratni odmerek aspirina v začetku ali sredi nosečnosti v večini primerov zdravju ploda ni nevaren, vendar je periodično jemanje aspirina ozko povezano s kasnejšo zasvojenost otroka in Reyevim sindromom, zato se mu je v nosečnosti najbolje enostavno odpovedati.
 

Pa se aspirin med nosečnostjo sme jemati? Kdaj?

Aspirin je zagotovo najbolj razširjen analgetik in antipiretik, ki se ne izdaja na zdravniški recept. Njegov spekter je zelo širok: od inhibicije blagih bolečin kot sta glavobol ali dismenoreja (boleča menstruacija), artritisa ali drugih vnetij, do preprečevanja koagulacije krvi, ki lahko povzroči trombozo, ter srčno ali možgansko kap.

Uporaba aspirina v nosečnosti je sporna in se splošno odsvetuje. V nosečnosti pa kljub vsemu prihaja do določnih zdravstvenih stanj, ko nizki odmerki acetilsalicilne kisline odtehtajo morebitna tveganja.

Raziskave so pokazale, da zelo nizki odmerki acetilsalicilne kisline lahko znižajo tveganje prezgodnjega poroda pri ženskah z znanimi dejavniki za prezgodnji porod (predhodni porod pred predvidenim datumom poroda, sladkorna bolezen, preeklampsija, eklampsija) in nosečnicah z motnjo pri strjevanju krvi (lupusni koagulanti) in z njo povezano bolezen imenovano antifosfolipidni sindrom (APS).

Možna tveganja jemanja aspirina v nosečnosti

Kljub temu, da nekatere raziskave kažejo, da so zelo nizki odmerki acetilsalicilne kisline uspešni pri zdravljenju določenih zdravstvenih stanj v nosečnosti pa splošno velja, da je zlasti redno jemanje aspirina povezano z dodatnimi tveganji tako za zdravje matere kot ploda. Že leta 1990 je (FDA) Food and Drug Administration izdala priporočilo, da se je potrebno v zadnjem tromesečju nosečnosti jemanju aspirina izogniti v širokem loku. Aspirin lahko povzroči težave tako pri plodu, vpliva pa tudi na zaplete pri porodu.

Plod prejema kisik skozi materin krvni obtok oz. iz krvi iz posteljice. Ob rojstvu se zgodi naravni padec prostaglandinov saj se mora otrokov krvni obtok preusmeriti (za lažjo predstavo zelo, zelo poenostavim; plod: popkovina-jetra-pljuča-organizem; dojenček kot vsi odrasli: pljuča-organizem-jetra). Aspirin med nosečnostjo zavira nastajanje prostaglandinov, kar bi lahko preusmerilo pretok krvi ploda v maternici. Številne raziskave aspirin povezujejo s številnimi zapleti v nosečnosti. Jemanje aspirina ob zanositvi in zgodnji nosečnosti je povezano z višjim tveganjem za spontani splav. Nekatere raziskave pa so pogosto uživanje aspirina v nosečnosti povezale z višjim tveganjem za abrupcijo posteljice.
 
Aspirin in ostali nesteroidni antirevmatiki vplivajo na zaviranje sinteze prostaglandinov. Poleg tega, da lahko preusmerijo cirkulacijo krvi, pa so prostaglandini pomembni tudi pri uravnavanju trebušnega epitelija, ki pred želodčnimi kislinami zavaruje trebušne stene. Aspirin poveča tveganje za spontani splav, težave med porodom, pri nedonošenčkih pogosto povzroči možganske krvavitve, spontano lahko povzroči Reyev sindrom. Prav zaradi Reyevega sindroma, pa se jemanje aspirina odsvetuje tudi doječim materam.

Preberite še:

Magnezij v nosečnosti
Zdravila v nosečnosti
Gripa in nosečnost
Nosečnost in spolne bolezni
Astma in nosečnost

Kategorija:   Nosečnost, O nosečnosti