neplodnost > moška neplodnost

Astenozoospermija – slabo gibljivi spermiji

Zmanjšano število spermijev (oligospermija) je najpogostejši vzrok moške neplodnosti, pri nekaterih pacientih pa se težave s plodnostjo pojavijo zaradi slabe gibljivosti spermatozoidov, stanje pa imenujemo astenozoospermija (astenospermija).

Piše: Rainer Jure


Večina moških z diagnosticirano oligospermijo prizadene tudi astenozoospermija (oligoastenospermija), nekateri pa imajo kljub zmanjšani gibljivosti spermatozoidov normalno število spermijev.
 

Diagnoza in simptomi


Gibljivost spermijev se oceni na osnovi laboratorijskega testiranja. V normalnem vzorcu je okoli 50% gibljivih in 25% progresivno gibljivih spermijev. Vzrok za nastanek astenozoospermije so genitalne infekcije. Pri pacientih z slabo gibljivostjo spermijev se svetuje tudi bakteriološka raziskava. Potencialna negativna faktorja, ki poleg okužb povzročata astenozoospermijo sta še imunološke težave (protitelesa) in varikokela.

 

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) gibljivost spermijev razvrščamo v štiri skupine od A do D. Spermiji v skupini A se bolj kot ne v ravni črti gibljejo najhitreje, v skupini B s nekoliko počasnejši in zavijajo, v skupini C se gibljejo na mestu, v skupini D so negibljivi. V kolikor je v ejakulatu število spermijev iz skupin A,B in C nižji od 50% govorimo o astenozoospermiji.

 

Zdravljenje


Poleg farmakoloških sredstev, ki jih lahko predpiše zdravnik (Pentoxifyline (Trental), Padutin) na gibljivost spermijev pozitivno vplivajo tudi naslednji naravni sestavki: Arginin, matični mleček in propolis, L-karnitin, mak, vitamina C in E, ter selen in cink.


Reference

Preberite še:

Varikokela
Azoospermija
Spermiogram
Značilnosti spermiograma

Sorodni tagi
Sorodni članki
Komentarji