Friday, June 14, 2024

Kako nastane?


Glavni epitel jajčnikov predstavlja epitel, ki se je ontogenetsko razvil iz epitela celoma, primitivne fetusne trebušne votline. Iz celomskega epitela se razvijajo različni tipi, ki jih lahko klasificiramo kot serozni (jajcevodi), endometroidni (celice v notranjosti maternice) in mucinozni (maternični vrat). V te tri tipe, lahko klasificiramo tudi tvorbe, ki vsebujejo maligne celice. Mezotel celoma se lahko razvije tudi v druge vrste epitela, kot je npr. epitel mehurja in Brennerjev tumor. To se zgodi v zelo redkih primerih, zato je Brennerjev tumor v primerjavi z drugimi vrstami tumorjev razmeroma redka tvorba.  
 

Vrste Brennerjevega tumorja:

  • Benigni tumor
  • Atipično proliferirajoči (mejni, nizki maligni potencial)
  • Maligni tumor

 

Maligni Brennerjevi tumorji so izjemno redki, kot so redki tudi tisti z malignim potencialom.  

Benigni Brennerjev tumor se pojavi v glavnem na enem jajčniku, v 6-7% primerov pa na obeh. Zanimivo je, da se v glavnem pojavlja na levem jajčniku. Od ostalega tkiva je dobro ločen, površina je porozna, sive, rumene, ali bele barve. Benigni tip tega tumorja se pojavlja v 1-2% vseh primarnih tumorjev na jajčnikih. V glavnem se pojavi med 40-tim in 80-tim letom starosti, najpogosteje okoli 50-tega leta.  

Atipični Brenenrjev tumor se navadno pojavi na enem jajčniku, sestavljajo pa ga številne cistične tvorbe. Najpogosteje se pojavi okoli 60-tega leta.  

Maligni Brennerjev tumor redko prizadene oba jajčnika. Vsebuje cistične prostore s polipoznimi vozljički. Znotraj tumorja so pogoste krvavitve in nekroza odmrlih celic. Najpogosteje se ta vrsta Brennerjevega tumorja pojavlja okoli 55-tega leta.  
 

Simptomi

Simptomi so zelo blagi, čutijo se zgolj kot pritisk tumorja na okoliško strukturo v trebušni votlini.

Maligni Brennerjev tumor pa se kaže s hujšimi simptomi, kot so bolečine v trebušni votlini, otekanje in krvavitve.  
 

Zdravljenje

Benigni tumor zdravimo z delno, ali popolno odstranitvijo jajčnika.

Atipični proliferirajoči Brennerjev tumor, ki ima zelo nizek maligni potencial, se pri starejših pacientkah zdravi z odstranitvijo maternice in obeh jajčnikov, pri mlajših pa z odstranitvijo prizadetega predela, ali celotnega jajčnika.  

Maligni Brennerjev tumor se zdravi z odstranitvijo maternice in obeh jajčnikov. Kirurškemu posegu sledi terapija s citostatiki (kemoterapija).
 

Kategorija:   Ginekologija, Zgornji menu
Naslednji prispevek

Deviška kožica – himen

13 junija, 2012 0