Tuesday, April 23, 2024

Kdaj carski rez?

Pogosto se zdravniki za carski rez odločijo, ko porod že prične. Nenačrtovan kirurški poseg in rojstvo s carskim rezom se izvede iz različnih razlogov.
 


 • Maternični vrat se preneha širiti, otrok ne napreduje skozi porodni kanal, stimulacija krčenja maternice pa je neuspešna.
 • Frekvenca bitja otrokovega srca postaja nepravilna in zdravnik oceni, da otrok ne bo zdržal napor, ki je potreben pri porodu.
 • Popkovina spolzi v porodni kanal ali povsem izpade, kar povzroča njen stisk, do otroka pa ne pride dovolj kisika.
 • V kolikor obstajajo znaki odvajanja posteljice od maternične stene, se zaradi ogroženosti otroka izvede carski rez.

Lahko carski rez načrtujemo?

Zgodi se, da se zdravnik že pred porodom odloči za carski rez. Načrtovani carski rezi se izvedejo v naslednjih primerih:

 • Predhodni obsežni kirurški posegi na maternici, predhodni carski rez, ali večkratni carski rezi.
 • Otrok, ki je v maternici nameščen z zadkom, ali bočno naprej.
 • Tri, ali več zarodkov v maternici.
 • V primeru placente previe (predležeča posteljica) – ime za nizko nameščeno posteljico v maternici, ki lahko blokira otrokov izhod iz maternice.
 • V primeru genitalnega herpesa, ki se lahko ob vaginalnem porodu prenese na otroka.
 • Preeklampsija (otekline, visok krvni tlak, izločanje proteinov v urinu), ki se poslabšuje in je porod nevarno odlagati.
 • Bolezen ali abnormalnost fetusa, ki vaginalni porod naredita rizičnega.
 • Prevelik fetus, še posebno pri materah z diabetesom in pri materah, ki so že rodile velikega otroka in pri tem doživele obsežne travme.

Kaj pričakovati tekom carskega reza?


Če carski rez ni planiran in ni nujen, bo porodničar pojasnil razloge za tako odločitev. Sledi obisk in pregled s strani anesteziologa, ki z razgovorom preverja različne možnosti anestezije. S pogovorom se prepriča o eventualnih alergijah na določena sredstva.  

Po anesteziji zdravnik nad sramno kostjo naredi mali vodoravni rez (imenuje se še bikini rez, ker lahko po posegu ženska obleče bikini, ne da bi se rez kje poznal). Če se pojavi potreba se napravi širši in višji rez. Drugi rez se naredi na spodnjem delu maternice, nato zdravnik izvleče otroka. Ko osebje pregleduje otroka, zdravnik izvleče posteljico. Sledi šivanje, ki lahko traja 30 minut, vsaj je potrebno zašiti vsak sloj mišic in kože. Po tem posegu ženska nekaj dni preživi v oddelku za post-operativno ginekološko nego.  

Se lahko zmanjša verjetnost za carski res?

Ni vedno potrebe za carski rez. Lahko se zmanjša tveganje kar vključuje:
 

 • Skrb za zdravje v času nosečnosti, pravilna prehrana, fizična aktivnost in počitek. Na ta način boste v najboljši formi pričakale porodne popadke.
 • Zadrževanje pokončnega položaja med porodom. Hoja in stanje na mestu pospešujejo proces, prav tako tudi sedenje, čeprav za to ni čvrstih dokazov.

Se po carskem rezu lahko rodi vaginalno?

Porod po kirurški poti ne pomeni, da se mora naslednji otrok roditi na enak način. Okoli 70% žensk, ki so prvič rodile s pomočjo carskega reza, je v drugo uspešna z vaginalnim porodom. Vodoravni rezi maternice so popolnoma zmanjšali tveganje za pretrganje maternice. Čeprav je tveganje pretrganja nižje, se mora vaginalni porod po carskem rezu opraviti v porodnišnici.  Le tu sta na voljo anesteziolog in porodničar, ki se lahko v trenutku odločita za nujen carski rez, če se seveda za tem pokaže potreba.

http://youtu.be/xyN48VnRYUY

Kategorija:   Nosečnost, Porod
Naslednji prispevek

Nosečnost

13 junija, 2012 0