nosečnost > porod

Cefalo-pelvično nesorazmerje

S cefalo-pelvičnim nesorazmerjem (Cephalopelvična disproporcija CPD) označujemo stanje pri katerem sta plodova glava ali telo prevelika, oz. v nesorazmerju z velikostjo materinega medeničnega obroča. Sicer se zgodi redko, vendar poznamo kar nekaj primerov, ko se med samim porodom postavi diagnoza CPD. V tem primeru je carski rez, tako za mater kot otroka, najbolj varna porodna metoda.

Piše: Rainer Jure


Vzrok

Med možne povzročitelje cefalo-pelvičnega nesorazmerja uvrščamo:

·         Dedne dejavnike

·         Diabetes

·         Prenošenost

·         Večplodno nosečnost

·         Abnormalno lego ploda

·         Majhno medenico

·         Nenormalno obliko medenice

Diagnoza

Diagnoza cefalo-pelvičnega nesorazmerja se postavi v primerih da porod ne napreduje po planu splošne porodne procedure, ter v primeru, ko medicinsko sprožanje popadkov z oksitocinom ni uspešno. Tudi če je plod nekoliko večji in medenica nekoliko ožja, je pred samo porodno proceduro CPD izjemno težko diagnosticirati. Med porodom se dojenčkova lobanja nekoliko preoblikuje, medenica porodnice se razširi in ustvari več prostora za porod. Sicer se za oceno teže in velikosti ploda uporablja ultrazvok, vendar metoda ni 100% zanesljiva. Najbolj zanesljiva diagnostična metoda CPD je prav zagotovo fizično določanje razmerja velikosti medeničnega obroča in glave ploda. V kolikor se diagnoza CPD ovrže, pomaga oksitocin, tudi progesteron ali pa sprememba položaja ploda.

Naslednje nosečnosti

Cefalo-pelvično nesorazmerje je zelo redko stanje. Po dostopnih podatkih (ACNM) se pojavi v razmerju 1:250 nosečnosti. V kolikor so vam med prvim porodom diagnosticirali CPD, to še ne pomeni, da se boste z enako težavo srečali tudi med drugim porodom. Po raziskavi, ki jo je objavil American Journal of Public Health, je več kot 65% nosečnic z diagnosticiranim CPD v prvi nosečnosti, v naslednji nosečnosti rodilo po naravni poti. 

Sorodni tagi
Sorodni članki
Komentarji