Friday, June 14, 2024

Simptomi

Pri odraslih okuženih ljudeh se običajno simptomi ne pojavijo, v redkih primerih simptomatična slika kaže povečane bezgavke, vročino in utrujenost. Simptomi so podobni simptomom mononukleoze, vendar precej manj izraziti.


Okužba

Citomegalovirus je prisoten v spermi, cervikalnih izločkih, vaginalni flori, urinu in v večini drugih telesnih tekočinah. Je izjemno nalezljiv virus, ki se prenaša s poljubljanjem, spolnimi odnosi in drugi izmenjavi telesnih tekočin. Višjemu tveganju hujših simptomov CMV okužbe so izpostavljeni otroci do tretjega leta starosti.

Med nosečnostjo, v primeru, da se okuži nosečnica ali pa se ji okužba ponovi, okuži tudi plod. Pri večini novorojenčkov okužba ne razvije simptomov, vendar je CMV eden izmed vodilnih povzročiteljev kongenitalnih okužb. CMV pri dojenčkih lahko zakrivi duševno zaostalost in celo smrt, v kasnejšem življenju pa slepoto, gluhost in epilepsijo.

Okužba s CMV v kasnejših letih pa je lahko usodna: za ljudi z oslabljenim imunskim sistemom, onkološke paciente in paciente, ki so ob transplantaciji organov prejemali imuno-supresivna zdravila. Pri HIV pozitivnih ljudeh ali bolnikih z AIDS-om se lahko razvije hujša oblika okužbe, vključno s CMV, CMV rinitisom in očesnimi boleznimi, ki povzročijo slepoto.

Zdravljenje

ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay) ali encimsko imunski test pokaže vsebnost protiteles v krvi. Vendar pa sam krvni test ni dovolj zanesljiv za postavitev diagnoze in napoved napredovanje bolezni. CMV izoliran iz ostalih telesnih tekočin npr. urina ali limfnih žlez, se lahko izloči tudi nekaj mesecev ali let po okužbi.

Za zdravljenje CMV ni na voljo univerzalnega preventivnega cepiva niti adekvatnega zdravila.

Kategorija:   Novice, Zdravje dojenčka