Sunday, May 26, 2024

 


Bakterijska vaginoza sicer povzroča neprijetne in moteče simptome, vendar ni nevarna. Pri diagnostiki je pomembno, da bakterijsko vaginozo ločimo od resnih okužb, kot so npr. okužbe s klamidijo in gonorejo. Bakterijska vaginoza prizadene približno 30% žensk, 16% nosečnic in približno 60% žensk, ki imajo primarno spolno prenosljivo bolezen.

Kako pride do okužbe?

•    Bakterijska vaginoza, čeprav jasnega vzroka še ne poznamo, lahko prizadene vsako žensko. Povezana je z neravnovesjem bakterij, ki se običajno nahajajo na vaginalni sluznici. Vaginalna sluznica vsebuje dobre in slabe bakterije. Bakterijska vaginoza nastane, ko se poveča število slabih bakterij.
•    Ravnovesje slabih in dobrih bakterij lahko porušijo: nov spolni partner, več spolnih partnerjev, izpiranje vagine.
•    Kakšno vlogo pri nastanku BV igra spolni odnos, še ni povsem jasno.
•    Bakterijsko vaginozo lahko sprožijo tudi: straniščne deske, brisače, kopanje v bazenih, vaginalna penetracija z erotičnimi igračkami ali ostalimi predmeti, čeprav se BV pojavi tudi pri ženskah oz. deklicah, ki še niso imele spolnih odnosov.
 

Simptomi

•    Povečan izcedek neprijetnega vonja, ki je še posebej močan po spolnem odnosu. Izcedek, če je prisoten, je ponavadi bele ali sive barve, lahko je povsem redek in tekoč. Ob uriniranju se pojavi pekočina ali srbečica pri vhodu v vagino. Pri večini žensk pa se simptomi sploh ne pojavijo.
 

Težave povezane z bakterijsko vaginozo

V večini primerov bakterijske vaginoze zapletov ni, vendar se lahko pojavijo nekatera tveganja:

•    Bakterijska vaginoza lahko poveča dovzetnost za infekcijo z virusom HIV, seveda samo v primeru, če je ženska izpostavljena HIV-u.
•    Poveča se verjetnost okužbe z virusom HIV iz partnerke na partnerja
•    Povezana je z višjim tveganjem nastanka infekcij po kirurških posegih npr. splavu ali operacij maternice.
•    Med nosečnostjo lahko poveča tveganje rojstva pred predvidenim datumom poroda.
•    Bakterijska vaginoza poveča dovzetnost za okužbe z drugimi spolnimi boleznimi: herpes simplex virus, klamidija in gonoreja.
 

Ali bakterijska vaginoza vpliva na potek nosečnosti?

•    Nosečnice z bakterijsko vaginozo pogosteje rojevajo pred PDP, ali porodijo otroka z nižjo porodno težo.
•    Bakterijska vaginoza lahko vzpodbudi nastanek okužbe maternice in jajcevodov, vendar se ta vnetna bolezen imenuje bolezen vnetja male medenice ali male žličke (PID – pelvic inflammatory disease). PID lahko povzroči neplodnost in poškodbe jajcevodov, ki lahko povečajo verjetnost zunajmaternične nosečnosti in neplodnosti. Ektopična nosečnost je življenjsko nevarno stanje, pri katerem se plod razvija in raste zunaj maternice, običajno v jajcevodih, ki lahko počijo.

 

Diagnoza

Ginekolog pregleda vagino in preuči verjetne simptome bakterijske vaginoze. Z laboratorijskimi testi izcedka potrdi ali ovrže diagnozo bakterijske vaginoze.
 

Zdravljenje

•    Bakterijska vaginoza ponavadi mine brez zdravljenja, vendar se zdravljenje zaradi morebitnih kasnejših zapletov vseeno priporoča. Moške se ne zdravi, bakterijska vaginoza pa se lahko širi med lezbičnimi pari.
•    Posebno pomembno je zdravljenje bakterijske vaginoze v nosečnosti. Vse nosečnice, ki so že rodile pred PDP ali so porodile otroka z nižjo porodno težo, je potrebno pregledati ne glede na to, ali simptomi bakterijske vaginoze obstajajo ali ne. Vse nosečnice, ki imajo simptome pa je potrebno zdraviti in spremljati.
•    Nekateri zdravniki vsem ženskam, ki se pripravljajo na eno izmed operacij maternice, ali želijo namerno prekiniti nosečnost, ne glede na simptome BV, pred posegom priporočajo zdravljenje.
•    Bakterijska vaginoza se zdravi z antibiotiki, priporočata se metronidazol in klindamicin. Oba, z nekoliko nižjimi odmerki, se lahko jemljeta tudi v nosečnosti. HIV pozitivne ženske se zdravi na enak način, kot HIV negativne. Bakterijska vaginoza se lahko pojavi tudi po zdravljenju. Recidivi so dokaj pogosti.
 

Preventiva

Etiologija bakterijske vaginoze je še dokaj velika neznanka, vsi preventivni ukrepi in načini pa še vedno niso povsem znani. Povezuje se z novim spolnim partnerjem ali večjim številom spolnih partnerjev. Osnovni preventivni ukrepi kako zmanjšati neravnovesje vaginalne flore so: abstinenca, omejeno število spolnih partnerjev, vagine se ne izpira, dokončanje antibiotične terapije tudi v primeru, ko simptomi že prenehajo.

Kategorija:   Spolne bolezni
Naslednji prispevek

Morbus-Reiter

23 januarja, 2014 0