Friday, June 14, 2024

rebušna stena ima nekaj šibkih točk, kjer lahko nastane tako imenovana kila: predvsem v dimljah, kjer je vrzel v trebušni steni, skozi katero tečejo v stegno  in do moških spolnih žlez krvne žile, živci, vezi in semenovod. To vrzel je mogoče najti pri 60-ih odstotkih vseh enoletnikov. Kila (hernia) nastane, ki preide gibajoči del tkiva iz trebušne votline (trebušna mrena in črevesni zavoj) skozi vrzel. Druge kilne odprtine so predvsem v popkovnem obroču in predelu  prepone.
Dimeljska kila  je najpomembnejša in najpogostejša kila pri dojenčkih. Pojavi se pri enem odstotku vseh otrok in je pri fantkih devetkrat pogostejša kot pri deklicah.  Pogosto obstaja družinska zasnova za dimeljsko kilo. V dveh tretjinah primerov je dimeljska kila prepoznana v prvih treh mesecih življenja. V dimljah je jasno videti izboklino, ki jo je moč tudi otipati. Lahko je enostranska ali obojestranska. Nabreklina (kilna vreča) v dimljah postane še bolj opazna pri pritisku na trebušno mišičje: ko otrok kiha, kašlja, kriči ali gre na blato.
 
 
 Običajna dimeljska kila ne povzroča bolečin, ampak predvsem neprijeten občutek. Zato je mogoče operativni poseg načrtovati in otroka ustrezno pripraviti. Če se deli drobovja v kilni odprtini vkleščijo, nastanejo močne bolečine, slabost in bruhanje. Takšno vkleščeno kilo je potrebno operirati takoj (nujna operacija)!  


Ali mora otrok k zdravniku?

Ker oteklina v dimljah ni vedno kila, temveč so lahko limfni vozli ali dimeljsko modo, morate otroka pri vsakem sumu na dimeljsko kilo peljati k zdravniku.

Kako pomaga zdravnik?

•    Dimeljsko kilo je potrebno vedno operirati. Če se deli drobovja ne vkleščijo, lahko operacijo načrtujemo.
•    Pri vkleščeni kili je potrebna takojšnja operacija.
•    Načrtovana operacija dimeljske kile se lahko izvede v bolnišnični ambulanti ali pri otroškem kirurgu v njegovi ordinaciji
.

Kaj lahko storimo sami sami?

•    Pojdite dovolj zgodaj k zdravniku in dovolite, da vašega otroka pravočasno operirajo. Še nobena kila se ni popravila sama od sebe.
•    Ko mora otrok v bolnišnico, mu lahko olajšate bivanje z ljubečo pozornostjo.

Reference:
1.    Das grose Ratgeber Kinderkrankheiten, Helmut Keudel dr. med.
2.    kidshealth.org

 

Še več o otroških boleznih 

Kategorija:   Novice, Otroške bolezni