Monday, June 24, 2024

Kdaj se pojavi?


Edometrioza je pogosto družinska bolezen, ki se najpogosteje pojavi med 25-tim in 49-tim letom starosti. Genetskega potenciala endometrioze ne moremo odčitati pred njenim nastankom. Ponavadi bolezen izgine z menopavzo, vendar jo lahko hormonska nadomestna terapija reaktivira. Obstaja nekaj teorij o nastanku endometrioze, vendar niti ena ne da odgovora, zakaj lastne imunske celice ne prepoznajo tkivo na nepravem mestu in ne odstranijo celic endometrija v samem začetku endometrioze. Raziskujejo se različne okvare v imunskem sistemu in vplivu toksičnih snovi (dioksini), ki bi ublažili posledice te benigne bolezni. Maligna alteracija se pojavlja zelo redko.
 

Simptomi

Bolezen je prisotna pri 4-10% ginekoloških pacientkah oz. pri 60% pacientk, ki se zdravijo zaradi neplodnosti. Čeprav se bolezen lahko perzistira brez simptomov, so težave pogosto prisotne. Tipični simptomi so kronične bolečine v trebuhu, bolečine pri spolnem odnosu, boleče menstruacije, boleče male in velike potrebe, povečana kemijska občutljivost na alergije in občasne avtoimune bolezni npr. lupus in thyreoiditis Hashimoto.
 

Diagnoza


Endometriozo diagnosticiramo izključno z laparoskopijo. Že simptomi, ki so značilni za to bolezen, kažejo na endometriozo. Ko pregled z ultrazvokom kaže na večje ali manjše homogene in hipoehogene cistične tvorbe na jajčnikih, se pojavi sum za endometriozo.

 

Zdravljenje

Endometriozo lahko zdravimo na dva načina: s konzervativno metodo – hormonska terapija in z operacijo, oz. s kombinacijo obeh metod. V okviru hormonske terapije se uporabijo analogi GnRH, hormonska terapija in v blažjih oblikah tudi oralna kontracepcija z močno hormonsko komponento. Običajna terapija traja šest mesecev. Kirurška terapija edometrioze zajema diagnostično in istočasno operativno laparoskopijo (pri čemer se odstranijo vidna endometriološka žarišča), kot tudi second-look laparoskopija (kontrolna laparoskopija). Pri zdravljenju neplodnosti se pri neuspehu kirurškega in medikamentoznega zdravljenja, uporabi ena od metod umetne oploditve.
 

Alternativno zdravljenje

Holistična medicina pravi, da je endometrioza tekmovalna bolezen in se pojavlja v situacijah, ko ženske emocionalne potrebe tekmujejo z njenim funkcioniranjem v normalnem svetu. Eden od načinov kako bo telo odvrnilo pozornost na težavo je, trenje med najglobljim emocionalnim potrebam in tistim, kar je ženska dolžna narediti, ter o tem, kaj svet od ženke pričakuje, kar lahko povzroči nastanek endometrioze. Eden od psihoanalitikov Jungove šole endometriozo primerja s prinašanjem žrtvine krvi in s to žrtvino krvjo ženska polaga na oltar sliko svojega zunanjega sveta. Večina žensk s to boleznijo je žrtev neusmiljenega življenjskega in delavnega tempa, redko počivajo in redko se posvečajo svojim potrebam in željam. Vse kar krepi delovanje imunskega sistema, koristi tudi pri odpravljanju težav pri endometriozi. Od ostalih alternativnih postopkov se priporočajo še obkladki ricinusovega olja, ki jih trikrat na dan po eno uro namestite na spodnjem delu trebuha. Pomembne so tudi spremembe prehranjevalnih navad in uporaba naravnega progesterona. Ker je endometrioza estrogensko odvisna bolezen, estrogen poslabšuje njene simptome. Poleg estrogena na simptome slabo vplivajo še prostaglandini serije F2alfa. Cilj spremembe prehranjevalnih navad je znižanje proizvodnje estrogena v telesu. Svetuje se redna uporaba fitoestrogenov iz soje, vlakninsko bogata hrana in uživanje glavičaste zelenjave (brokoli, solata, zelje, repa..) živila, ki vplivajo na vsebnost estrogena. Uživajte antioksidativne vitamine in minerale, vitamine B in magnezij.


1. Schweppe KW. Endometriose. Diagnose und Klassifikation. TW Gynäkologie
2. Prentice A. Endometriosis. Regular review.
3. Valle RF. Endometriosis: current concepts and therapy. Int J Gynecol Obstet

Naslednji prispevek

Anomalije razvoja ženskih spolnih organov

13 junija, 2012 0