Thursday, June 20, 2024

Kljub vsemu pa je epiziotomija tema številnih polemik, tako v strokovni, kot v laični sferi. Podatki kažejo, da v ZDA epiziotomijo opravijo pri 27% prvih naravnih porodov, v Sloveniji pa kar v 70%. Ali gre razlika v prid ekonomskih ali strokovnih dejavnikov je težko razložiti.
Epiziotomijo delimo v tri skupine:


1.    Medialna ali središčna; rez se izvede proti anusu zgolj po sredini presredka.
2.    Paramedialna; rez se izvede bolj s strani. To epiziotomijo izvedemo v primerih prekomerno velikega novorojenčka, saj je potrebno zelo razširiti izhodni del porodnega kanala.
3.    Lateralna; v primerjavi s prvima dvema se izvede še bolj s strani.

Kako jo izvedemo?

Epiziotomijo naredimo v primerih, ko se glavica, v drugem obdobju poroda in ko se porodnih popadkov ne da preprečiti, zagozdi v spodnjem delu porodnega kanala. Pred samim posegom uporabimo lokalni anestetik. Za manjše rupture uporabimo anestetično pršilo, za večje okoli klitorisa in sramnih ustnic uporabimo lokalno anestezijo. Pri hujših raztrganinah v forniksu pa izvedemo splošno anestezijo.

Prav preprečevanje raztrganin pa je eden od glavnih namenov epiziotomije. Raztrganine se prav tako deli na tri stopnje:

1.    kratka raztrganina vaginalne sluznice in površinska raztrganina presredka
2.    raztrganina je podaljšana do anusa, mišice presredka so pretrgane, zadnjik je nepoškodovan
3.    popolno pretrganje presredka s pretrganjem kožnih vlaken sfinkerja, lahko je pretrgan tudi del rektuma

V Sloveniji je praksa, da se epiziotomija izvede pri ženskah, ki rojevajo prvorojence. Njihovo tkivo je v primerjavi z ženskami, ki so že rodile, manj prožno in manj raztegljivo, zato obstaja večja verjetnost raztrganin.

Epiziotomijo izvedemo v primeru velikega otroka, ki grozi, da bo pretrgal materin presredek. Pogosto jo izvedemo tudi pri prezgodnjem porodu in na ta način otroku skrajšamo muke in napor. Zdravnik se za poseg lahko odloči tudi v primeru dolgotrajnega poroda z motnjami iztiskanja. Po rojstvu posteljice se rez kirurško oskrbi (zašije) s šivi, ki jih ni potrebno odstraniti.

Nega presredka

Povsem naravno je, da bo ženska po epiziotomiji v predelu presredka čutila bolečine. Če je rana otečena, jo lahko prvih dvanajst ur po porodu oskrbite s hladnimi obkladki, posebno pozornost pa je potrebno nameniti intimni higieni. To področje je najbolje dvakrat do trikrat dnevno izpirati z mlačno vodo, šivov se ne dotika, področje je potrebno dobro posušiti. Vlage ne brišite, temveč pivnajte. Vlaga upočasnjuje celjenje brazgotine in ustvarja pogoje za hitrejši razvoj infekcij. Po priporočilu ginekologa se lahko uporabijo nekatera dezinfekcijska sredstva.

Infekcije

V primeru infekcij predpišemo lokalno zdravljenje z antibiotiki, ki se na rano nanašajo v obliki krem ali praškov. Preoralnem uživanju antibiotikov se izogibamo, saj matere pogosto dojijo, zdravila pa zagotovo na ta način penetrirarjo v materino mleko.

Težave po epiziotomiji

Povsem normalno je, da bo sedenje nekaj dni po porodu oteženo oziroma nemogoče. Tudi pri opravljanju velike potrebe v primerih trde stolice nastanejo neprijetne bolečine. Otročnicam svetujemo, da same normalizirajo in uredijo svojo prebavo. V bolnišnici prejemajo sredstvo za čiščenje črevesja (laksativ). Seveda je ob zaprtju veliko bolje zaužiti naravno odvajalo v obliki mineralne vode bogate z magnezijem. V primeru zaprtja mineralno vodo uživajte tudi doma in to vse dokler se delovanje črevesja ne normalizira in rana ne zaceli.

Ženske se prav tako pogosto pritožujejo nad pekočim občutkom ob uriniranju. Med pekočino in epiziotomijo ni prav nobene povezave, temveč je posledica rojstva otroka (ob rojstvu trda glavica močno pritiska na zadnji del uretra). Ta težava sama od sebe izgine v nekaj dneh, vseeno pa je potrebno obvestiti zdravnika, saj lahko posumimo na vnetje sečnih poti. V primeru, da rana pordeči ali se celo zagnoji in je bolečina nevzdržna, se je le-ta okužila. Obisk zdravnika je v tem primeru nujen.

Ali se ji lahko izognemo?

Epiziotomija ni vedno potrebna. Obstaja nekaj načinov kako zmanjšati verjetnost kirurškega posega:

•    prehrana; zdrava prehrana je enaka zdravi koži, ki se lažje razteza
•    Keglove vaje; vaje za mišice medeničnega predela
•    Masaža presredka; štiri tedne pred PDP
•    Upočasnitev drugega dela poroda
•    Tople obloge in masaža presredka med samim porodom

Spolnost

Vemo da je že samo poporodno obdobje, obdobje, ko ženski interes po spolnosti močno upade. V primeru epiziotomije, je zaradi bolečin ženska sla po spolnosti še dodatno zmanjšana. Presredek se bo zacelil približno štiri do šest tednov po porodu, bolečine pa lahko ostanejo še več tednov ali celo mesecev po posegu. Pri sami ponovni vzpostavitvi ponovnega spolnega življenja ključno vlogo odigrajo vaši partnerji. Pogosto so zaradi dolgega celibata nepotrpežljivi in preveč vsiljivi. »Prisilite« ga, da si vzame čas za dolgo in senzualno predigro, ki pa ni vedno nujno da se konča s samim spolnim aktom. Mogoče za spolnost kljub vsemu niste pripravljeni. Pravi moški bo vašo namero razumel in jo bo bral kot pozitivno spodbudo k še bolj senzualni predigri. Večerja, kozarček vina, topla, romantična kopel ob prižganih svečkah, masaža… so lahko samo jeziček na tehtnici, ki bodo tehtnico nagnile k ponovni spolni aktivnosti.

Sprostite se mogoče ni odveč nasvet, da najprej poskusite položaj na vrhu. Tako boste lažje nadzorovale samo penetracijo in z njo povezano morebitno bolečino. Uporabite lubrikant ali podobno v vodi topna mazila, ki pripomorejo k udobnejšemu seksu. Nasvet še posebej velja za doječe matere, saj dojenje znižuje raven estrogenov, ki v normalnih okoliščinah omogočajo vlaženje vaginalne sluznice.

http://youtu.be/9Wb2BlQltn0

Reference:

Sorodni članki:

Boleči šivi presredka

Distocija – težak porod

Kako in kaj po porodu

Mamice pripovedujejo svojo porodno izkušnjo
Porod v vodi: Prednosti in slabosti
Vse o porodu v vodi
Ginekološki pregledi po porodu
Porod

Kategorija:   Nosečnost, Porod
Naslednji prispevek

Nosečnost: Anomalije posteljice

13 junija, 2012 0