Monday, June 24, 2024

 


Pri plodu obstaja več simptomov, ki kažejo na fetalni distres. Najpogostejši so zmanjšanje ali prenehanje gibanja ploda, neenakomeren srčni utrip in popita prevelika količina plodovne vode ali mekonija. Med porodom in pri rutinskih pregledih večina zdravnikov vztraja na uporabi CTG-a (kardiotokografija). Prav kardiotokogram zagotavlja, da se vse nenadne spremembe odčitajo takoj.

Vzroki

Eden pomembnejših vzrokov za na nastanek fetalnega distresa je zagotovo pomanjkanje kisika pri plodu. Pomanjkanje kisika lahko posledično pokaže na več različnih težav, kot je npr. nenormalen skrčen položaj ploda ali težave s popkovino. Zdravnik odloči ali gre zgolj za začasno motnjo in z dodajanjem kisika stabilizira otrokovo srce. V nekaterih primerih pa obstaja nevarnost hudih možganskih poškodb ali smrti zarodka, zato se mora odločiti za takojšno sprožitev poroda.

Zdravljenje

V primeru, da se kljub intrauterinemu pomaganju plodu njegov organizem ne odziva, je potrebna urgentna sprožitev poroda in takojšnje zdravljenje otroka. Porod se lahko sproži s pomočjo farmakoloških sredstev (najpogosteje oksiticin) najpogosteje pa se izvede urgentni carski rez. Razumljivo je, da je zavedanje da s plodom nekaj ni v redu za bodoče mame izjemno stresno, vsaj v večini predvidevajo rojstvo brez vsakih morebitnih zapletov. Strokovnjaki priporočajo, da se nosečnice pripravijo tudi na to možnost.
 

Kdaj je tveganje večje?

Fetalni distres se pogosteje pojavi pri materah s prekomerno telesno težo, diabetesom, materah, ki so v nosečnosti pile alkoholne pijače ali uživale mamila in pri večplodnih nosečnostih. Če ste iskreni in mislite, da imate katero od naštetih anomalij priporočamo odkrit pogovor za vašim ginekologom, ki vas bo seznanil z natančnimi informacijami v zvezi s fetalnim distresom. Pogovor lahko materi koristi in v primeru srečanja s travmo, prepreči paniko pri urgentnem porodu.

Zdravljenje

Številni dojenčki so se po izkušnji s fetalnim distresom popolnoma opomogli in s seboj niso vzeli nobenih dolgotrajnih negativnih posledic. V nekaterih primerih pa lahko pomanjkanje kisika pri plodu privede do trajnih poškodb. Možganske poškodbe upočasnijo duševni razvoj, povzročijo pa tudi otrokovo smrt.

Načrtujte zdravo nosečnost. Med nosečnostjo se izogibajte alkoholu, cigaretam, zdravilom in drogam. Z zdravim načinom življenja med nosečnostjo boste naredile največ kar lahko, morebitne težave pri porodu precej manjše ali pa jih sploh ne bo.

http://youtu.be/28Z6JqZqbUU

Preberite še:

Respiratorni distresni sindrom
Prirojene malformacije respiratornega sistema
Zdravje ploda in zarodka
Porod
Nosečnica in zdravje

Naslednji prispevek

Desetletnica rodila otroka

13 junija, 2012 0