Friday, June 14, 2024

Fiziološka fimoza

Fiziološka fimoza je v prvem letu življenja značilna za skoraj vse novorojenčke moškega spola, saj je fiziološko zlepljenje prepucija na glavico penisa naravna zaščita glavice pred vplivi amoniaka iz urina. Do tretjega leta starosti je fimoza normalna in zdravljenje ni potrebno. V kolikor otrok težje urinira ali pa se na vrhu penisa izpod kože pojavi balonček in urin izteka v tankem curku je potrebno poiskati pomoč urologa.


Prirojena fimoza

So dominantno dedne, atrofične in hipertrofične. Zaradi nezmožnosti urejene higiene pogosto nastane balanopostitis (vnetje kožice), zaradi zadrževanja urina v prepucijski vreči je verjetna tudi ascendentna infekcija.

Ostale fimoze

Najpogosteje nastanejo kot posledice poškodb ali akutnih in kroničnih vnetij. So infekcijske, alergijske in druge narave. V formiranju teh fimoz imajo posebno vlogo napačne navade staršev, ki s prisilnim potegom poskušajo razširiti relativno ozko odprtino na prepuciju otrokovega spolovila. Ob prisiljenem potegu kožice na njej nastanejo mikroskopske ranice, ki krvavijo. S konstantnim poškodbami in celjenjem odprtine prepucija se s časom formira v brazgotinasti neelastični fibrozni prstan.

Simptomi

•    Oteženo uriniranje s tankim curkom
•    Nevarnost zastoja urina v mehurju, ki se ne izprazni popolnoma
•    Pogoste infekcije prepucija in glavice

Zdravljenje

Glavna je seveda ustrezna higiena. Med kopanjem, ko topla voda sprosti prepucij se vrši blag vlek prepucija preko glavice. S tem dosežemo boljšo elastičnost prepucija.

Operativni posegi se redko vršijo pred puberteto. Cirkumcizija oz. obrezovanje je tradicionalna metoda reševanja težav fimoz, plastika prepucija je kirurška metoda s katero se prepucijska odprtina širi do potrebne velikosti. Prednost te metode je hitrejše in neboleče zdravljenje, manj je zapletov, ohrani pa se tudi prepucij.

Zdravljenje s steroidnimi kremami je metoda, ki se je pojavila v devetdesetih letih. Prednosti zdravljenja z lokalnimi steroidi so: ni tveganj po kirurškem posegu, ni travm, postopek pa je mnogo cenejši.

Reference

Preberite še:

Prebavne motnje pri dojenčkih
Toksoplazmoza in dojenčki
Prirojena razvojna motnja kolkov
Hidrokela in dojenčki
 

Kategorija:   Novice, Zdravje dojenčka
Naslednji prispevek

Povezava med genomom in višino

13 junija, 2012 0