Thursday, March 28, 2024

To je pokazala študija, objavljena v British Medical Journalu. Znanstveniki so ugotovili, da bi morali v nacionalnih načrtih boja proti virusnim boleznim več poudarka dati preprostim in poceni ukrepom. "Vedno več dokazov kaže, da bo uporaba cepiv in protivirusnih zdravil nezadostna, da bi ustavili širjenje gripe," so zapisali v poročilu.


Študija je primerjala ukrepe za preprečevanje prenašanja dihalnih virusov z živali na človeka in s človeka na človeka, kot so izolacija, karantena, družbeno oddaljevanje, prepreke, osebna zaščita in higiena z drugimi ukrepi oz. s tem, da se nič ne ukrepa, niso pa vključili cepiv in protivirusnih zdravil. Ugotovili so, da je umivanje rok, nošenje mask, rokavic in halj zelo učinkovito pri preprečevanju širjenja virusov, še učinkoviteje pa je, če se ti ukrepi združijo.

Druga študija, objavljena v reviji Cochrane Library, je ugotovila, da je umivanje rok z milom in vodo preprost in učinkovit način omejevanja širjenja dihalnih virusov.

Znanstveniki že dolgo opozarjajo, da svetu grozi pandemija, vendar ne morejo predvideti, kateri virus bo moril. Virus ptičje gripe H5N1, ki je po svetu od leta 2003 ubil več kot 200 ljudi, je med njihovimi glavnimi osumljenci.

Vir: RTVSLO 

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Zdrava prehrana od rojstva dalje

13 junija, 2012 0