Wednesday, April 24, 2024

To živilo z zelenimi listi je ključ do zdravega duha v zdravem telesu. Ne samo za nosečnice, ampak za vse. Zakaj pa je še posebej priporočljivo, da ga uživate med nosečnostjo? Ohrovt vsebuje ogromno ključnih hranil, ki so zelo pomembna za optimalen potek nosečnosti. Čeprav kuhanje in pečenje ohrovta marsikatero nosečnico ne navdušuje, saj ohrovt med toplotno obdelavo spušča neprijetne vonjave, bi se morali potruditi, da ga vendarle vključite v svojo prehrano.


Zakaj je ohrovt tako dober za nosečnice

Manjša skleda kuhanega ohrovta vsebuje le 36 kalorij, vendar to nikakor ne pomeni, da ohrovt ni poln hranil in koristnih snovi za telo. Je namreč bogat vir vlaknin, kalcija, vitamina A in vitamina C. Če vsak dan zaužijete nekaj glav ohrovtov, imate zagotovljen zadosten vnos vitamina A in C. Prav ta dva vitamina sta ključnega pomena za močan imunski sistem, ki vas varuje pred bakterijami, virusi in drugimi boleznimi. Poleg tega pa ima ohrovt tudi ogromno vitamin K, ki spodbuja delovanje srca in ožilja ter uravnava krvni pretok, kar je pri nosečnicah še posebej pomembno.

Kako pripraviti ohrovt?

Ohrovt lahko skuhate ali popečete skupaj z drugimi vrstami zelenjave in ga jeste kot prilogo ali samostojno jed. Privoščite si lahko ohrovotovo kremno juho, ga vključite v pestro solato, jedi na žlico. Če imate radi zelenjavne smutije, pa ga lahko zmešate tudi v zdrav zelenjavni smuti,