Thursday, April 25, 2024

Okužbo povzroči že en spolni odnos!


Oralni seks ni varen seks, čeprav ne obstaja tveganje nezaželjene nosečnosti, obstaja možnost okužbe z drugimi spolni prenosljivimi boleznimi: gonoreja, HPV, herpes, redko AIDS. Nove raziskave kažejo na možnost nastanka raka na žrelu in mandeljih, pri partnerjih žensk s HPV infekcijo.

Resnost bolezni ne moremo ocenjevati samo na temelju intenzivnosti simptomov, ki očitajo bolezen. Glivične okužbe (candida) povzročajo hude tegobe (rdečico, srbenje, žarenje, pekočino), ki dekle ali žensko prisilijo, da obiščejo zdravnika.

V nasprotju s candido se klamidijske infekcije pojavljajo brez opaznih simptomov, sama bolezen pa lahko povzroči nevarno vnetje jajcevodov, ki lahko privedejo celo do neplodnosti.

Niti ena spolna bolezen se ne ozdravi spontano, zaradi tega ne čakamo, da bi videli kaj se bo zgodilo. Obisk zdravnika je obvezen.

Na spolne bolezni v precejšni meri vpliva imunski sistem posameznika, kar pomeni, da se lahko pri pacientih, ki so preboleli in pozdravili okužbo, bolezen ponovno pojavi.

Če ste priča simptomov, ki s prstom kažejo na katero od spolno prenosljivih bolezni, brez odlašanja obiščite zdravnika. Ne priporoča se samozdravljenje ali zdravljenje po nasvetu prijateljev ali prijateljic, ki so se zdravili zaradi podobne okužbe. Če so mikroorganizmi postali imuni na klasične antibiotike je samozdravljenje popolnoma brez učinka, lahko pa prikrije nekatere simptome, vendar razvoja bolezni ne ustavi in se le-ta širi naprej.

Ko se pojavi sum za katero od spolnih bolezni, se je potrebno zadržati spolnih odnosov vse do zaključka zdravljenja, ter o bolezni vsekakor obvestiti partnerja.

Pomembna dejavnika v boju proti spolno prenosljivimi boleznimi sta pravilna in redna higiena. Priporočljivo pravilo je, vsako pretiravanje je boljše kot nič. Spolni organi niso umazani organi, zato jih ni potrebno umivati s premočnimi antiseptičnimi sredstvi. Na ta način se uničuje naravni obrambni mehanizem v vagini – vaginalna flora (lactobacillus vaginalis) in ustvarja prostor za zunanjo infekcijo. Povsem zadostuje vsakodnevno umivanje spolni organov z vodo in tekočim milom, ki vam najbolj odgovarja (priporočam tiste z nizkim pH, npr. Dercome Femme). Izpiranje vagine v običajni vsakodnevnih pogojih ni potrebno.

Spolno aktivne ženske in dekleta morajo vsaj enkrat letno opraviti ginekološki PAPA test, ki je pomemben pri zgodnjem odkrivanju sprememb, ki bi lahko pripeljale do nepotrebnih ginekoloških zapletov.

Kategorija:   Spolne bolezni, Zgornji menu
Naslednji prispevek

DRITER- tricikel knapovskih otrok

13 junija, 2012 0