Thursday, March 28, 2024

Ženske, ki so že prešle menopavzo in so na nadomestni hormonski terapiji, bi lahko imele težave s sluhom, so odkrili raziskovalci v bolnišnici univerze v ameriškem mestu Rochester.


V študiji, v kateri je sodelovalo 124 žensk po menopavzi, so odkrili, da so tiste, ki so bile na nadomestni hormonski terapiji s hormonom progestinom, slabše slišale kot pa ženske, ki niso jemale hormonov ali pa so v nadomestni hormonski terapiji uporabljale le hormon estrogen.

Vodja raziskave Robert D. Frisina zaradi teh ugotovitev poziva zdravnike, da bolnice na nadomestni hormonski terapiji s progestinom testirajo tudi za težave s sluhom. Ženske bi po mnenju raziskovalca morale še pred začetkom terapije opraviti test sluha, nato pa se redno testirati vsakih šest mesecev. Poleg tega pa meni, da bi morali težave s sluhom vključiti tudi med možne stranske učinke terapije. Frisina je ob objavi ugotovitev raziskave opozoril, da je hormon progestin tudi sestavina mnogih kontracepcijskih tablet. Zato bi bilo po njegovem prepričanju potrebno preveriti tudi morebitne negativne učinke kontracepcijskih tablet na sluh.

Vir. www.24ur.com

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Umika voltarena verjetno ne bo

13 junija, 2012 0