Thursday, March 28, 2024

In te bodo preprečili s spremembami zakona o socialnem varstvu, ki ga bodo začeli uporabljati prihodnje leto. Med novimi paragrafi tega zakona je največ razburjenja doživel tisti, ki prejemnike socialnih pomoči prisiljuje, da sprejmejo kakršno koli delo, ki se mu ponudi. Po mnenju socialnih demokratov je to slabo zlasti za samozavest mladih pri iskanju primerne zaposlitve – teh je med prejemniki socialnih pomoči skoraj polovica – ki bodo morali po končani fakulteti obirati hmelj ali v dobrodelne namene brezplačno kositi travo, drugače bodo ob socialno pomoč.


Poslanka NSi Marjetka Uhan je na drugi strani prepričana, da si tisti, ki delo zavračajo ali se jim ne ljubi delati, socialne pomoči kratko malo ne zaslužijo. Za tako trdosrčno zakonsko obveznost je glasovala tudi zato, ker v Sloveniji uvažamo, kot je rekla, 40 tisoč delavcev predvsem iz nekdanje Jugoslavije. V razpravah, ki so o tej noveli socialnega zakona v parlamentu potekala od maja, je bilo iz opozicijskih klopi slišati tudi veliko negodovanja nad tem, da bodo v državnih socialnih zavodih poslej lahko zaposlovali tudi specializirane teologe. Franc Capuder iz NSi je kritike včeraj zavračal, češ, da so plod "malo čudnega gledanja na rimsko katoliško cerkev".

Minister za delo in socialno politiko Janez Drobnič med pomembne novosti šteje tudi to, da družinskih pomočnikov invalidom doma ne bodo plačevale zgolj občine, ampak tudi država in invalidi skladno z njihovim premoženjem tudi sami, ter da bodo starejši ljudje lahko v bolnišnicah nekaj časa ostali tudi po zdravljenju.

Vir: Dnevnik

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Kako tržiti sebe

13 junija, 2012 0