Thursday, March 28, 2024

1. Jejte lahkò hrano in hujšajte

Lahki prehrambeni izdelki ne pomenijo tega, da je hrana brez kalorij. Čeprav na embalaži piše, da je hrana z zelo nizko vsebnostjo maščob, vseeno preverite njihove kalorije. Če se hrani doda sladkor ali čokolada, lahko kalorije hitro narastejo celo čez vrednost, ki jo ima izdelek v polno mastni izvedbi.  


2. Zaužijte več  majhnih obrokov, to vzpodbuja metabolizem

Količina hrane, ki jo zaužijete tekom dneva preveč na vpliva na delovanje vašega metabolizma. Vseeno je ali pojeste 2.000 kalorij v treh, ali petih manjših obrokih. Kljub vsemu, seštevek še vedno ostane 2.000 kalorij dnevno.

Telesna aktivnost pa je ključna za delovanje vašega metabolizma. Če boste namesto diet v vaše hujšanje vključili vsakodnevno telesno aktivnost, bo vaše hujšanje več kot zdravo. Povečali boste mišično maso in pospešili delovanje metabolizma (presnove).  

3. Maščobe so zlo in se jih je potrebno izogibati

»Ljudje mislijo, da bodo z nizkokalorično dieto shujšali. Vedeti morajo, da tretjina kalorij prihaja iz maščob, ki pa so nujno potrebne za energijo in obnovo tkiva, ter prenos vitamina A, D, E in K po telesu,« trdi ugledni nutricionist Lyndel Costain.  

Osredotočite se na zaužitje večje količine sadja in zelenjave, ki imajo malo maščob, vsebujejo pa številne zdrave vlaknine in vitamine. Nenasičene maščobe, predvsem v orehastih plodovih in ribah, so izjemno zdrave in blagodejno vplivajo na vaš ten.  

 

4. Če prenehate kaditi se boste zredili

 

Gre za zelo relativen pojem. Ko prenehajo s kajenjem nekateri shujšajo, spet drugi ostanejo enaki. Nikotin sicer vpliva na presnovo, vendar je njegov učinek na metabolizem zelo majhen. V kolikor želite prenehati s kajenjem, naj vas višek kilogramov ne odvrne od tega zdravega dejanja. Ko prenehate s kajenjem namesto bombonov, čipsa in čokolad, raje zaužijte korenje, sadjem orehe…

 

5. Post predstavlja idealen način hujšanja

 

»Hujšanje v daljšem časovnem obdobju povzroča izgorevanje maščobnega tkiva. V tem času ne samo da boste izgubili nekaj maščobe, temveč se bo zmanjšal tudi obseg mišičnega tkiva. Post povzroča slabost in celo vrtoglavice, zato je bolje shujševalno dieto razporediti skozi daljše časovno obdobje,« trdi nutricionistka Claire MacEvilly.  

V vsakem primeru post ni smer k zdravem načinu hujšanja. Post ni detoksikacija in ne more nuditi dolgoročne rezultate. Telovadite, v svoj vsakdan vključite čim več gibanja, delajte na povečanju mišične mase in pazite na prehrano, le tako boste z rezultati hujšanja zadovoljni in srečni.  
 

Kategorija:   Hujšanje, Novice
Naslednji prispevek

S poljubi do boljšega zdravja

13 junija, 2012 0