Friday, March 29, 2024

Sifilis

Je spolno prenosljiva bolezen in jo povzroča Treponema pallidum. Bolezen je danes bolj razširjena v manj razvitih državah. Okužba poteka v treh nivojih. Od tri tedne do tri mesece po spolnem odnosu s kužno osebo, se na koži ali sluznici spolovila naredi trda neboleča razjeda, ki se kasneje sama zaceli. V drugem nivoju, nekje dva meseca kasneje se pojavi izpuščaj na koži, vročina, bolečine v sklepih in žrelu, glavobol, otekle bezgavke. Če bolezen ni zdravljena, lahko ponikne za daljši čas. Tretji nivo bolezni pa se pokaže s prizadetostjo srca in ožilja, živčevja in tudi drugih organov. Če je mati okužena, se bolezen lahko na otroka prenese kadarkoli med nosečnostjo ali med samim porodom. Testiranja za ugotavljanje okužbe se izvaja v začetku nosečnosti. V kolikor je testiranje pozitivno, se mora čim prej pričeti zdravljenje s penicilinom. Če okužba ne bi bila zdravljena, so lahko posledice splav, prirojene oblike bolezni ali nedonošenost. Ostali znaki se pojavijo šele po 2. letu starosti otroka. To so gluhost, prizadetost osrednjega živčevja, oči, kože, sklepov, kosti in zob.


Toksoplazmoza

Naj vas potolažimo, da je okužba te bolezni v nosečnosti dokaj redka. Kljub temu, skoraj dve tretini žena v rodnem obdobju ni prekuženih s toxoplasmo gondii. Okužba je le redko opazna in jo večinoma prebolimo, ne da bi sploh vedeli zanjo, za plod pa ima lahko hude posledice. Pri ženskah, ki so bolezen prebolele pred nosečnostjo, okužba ne predstavlja nevarnosti za plod. V kolikor pa se okužimo v tem obdobju so posledice na plodu lahko naslednje: okvare vida, razvojni zaostanek, motnje učenja, povečane bezgavke, jetra in vranica, zlatenica, majhen obseg glave, vodenoglavost,…

Okužimo se lahko z uživanjem surovega ali premalo prekuhanega oz. toplotno obdelanega mesa, z zemljo v kateri so možni mačji iztrebki ali neposredno v stiku z njimi. Zato se je potrebno izogibati surovega in premalo kuhanega mesa, sadje in zelenjava naj bosta dobro umita zaradi morebitnih ostankov zemlje. Če pa se ne morete izogniti vrtnarjenju, priporočamo uporabo ustreznih zaščitnih rokavic ter temeljito umivanje rok.

V primeru, da se pri odvzemu krvi ugotovi sveža okužba nosečnice je potrebno čimprejšnje ustrezno zdravljenje.

Hepatitis B

Najpogosteje se okužimo med spolnim odnosom. Virus pa se prenaša večinoma s krvjo, manj možnosti za okužbo pa so preostale telesne tekočine. Bolezen večinoma poteka neopazno in le 30% jih dobi značilno bolezensko sliko s prizadetostjo jeter in zlatenico. Kroničnih bolnikov in nosilcev virusa je med odraslimi le 5-10%. Med otroci, ki se okužijo ob rojstvu pa kar 70-90%. Pri kroničnih bolnikih, večinoma pri otrocih, je večja verjetnost za razvoj kronične bolezni jeter. Pri nosečnicah se v zadnjem trimesečju plod z manjšo verjetnostjo okuži preko posteljice, večja pa je verjetnost okužbe med samim porodom. S testiranjem se ob koncu nosečnosti odkriva kronološke nosilke in novorojenčke. Mati se takoj po porodu zaščiti s protitelesi, obenem pa tudi s cepljenjem s katerim se prepreči kasnejša možnost okužbe.

HBsAg pozitivne matere lahko brezskrbno dojijo.

Naslednji prispevek

Ovulacija in oploditev

13 junija, 2012 0