Thursday, April 18, 2024

Bližnji stik – okoli 3-centimetrski – z magnetom je dovolj, da destabilizira te naprave, ki ohranjajo pri življenju, poroča časopis Heart Rhythm. Avtorji svetujejo, naj proizvajalci tovrstnih magnetov vključijo zdravstveno opozorilo na izdelek.


V diskih, slušalkah, zvočnikih, igračah, nakitu in oblačilih

Navadni železni magneti dolgočasne sive barve z nizko magnetno močjo niso nevarni. Zelo močni magneti srebrne barve, ki se svetijo, so postali dostopni šele pred nedavnim. Zaradi njihove velike moči magnetnega polja in nizkih proizvodnih stroškov se jih uporablja v računalniških diskih, slušalkah in hi-fi zvočnikih, obenem pa tudi v igračah, nakitu in celo oblačilih.

Švicarski raziskovalci so v bolnišnici v Zurichu testirali učinek te vrste magnetov na 70 srčnih bolnikih. Majhni 8-gramski magneti so povzročili spremembe v delovanju naprav pacientov ne glede na vrsto naprave. Raziskovalci so povedali, da bi učinek večjih magnetov lahko enak tudi z večje razdalje.

Kljub temu da so naprave začele po odstranitvi magneta delovati normalno, avtorji članka opozarjajo, da lahko pri daljši izpostavljenosti – če bi nekdo na primer nosil magnetno priponko – nastopi trajna škoda.

"Obstaja resna nevarnost"

"Obstaja resna nevarnost. Ti magneti se pojavljajo povsod. Na priponkah, magnetih za na hladilnik in mobilnih telefonih. Če bi se v gneči na avtobusu prislonil na nekoga, ki bi imel v žepu tak magnet, bi lahko z lahkoto dosegel razdaljo treh centimetrov," je povedal direktor podjetja, ki dobavlja magnete proizvajalcem. Zagotovil je, da se v podjetju zavedajo tveganja, ki ga tudi označijo na vsakem magnetu.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Brokoli obnavlja možgansko ovojnico

13 junija, 2012 0