Friday, April 26, 2024

Vsaki mami se zgodi, da njen otrok po hranjenju joka. Zdi se ji, da je izpraznil obe dojki a še ni sit. V takem primeru takoj pomislite na premajhno količino mleka. Najpogostejša rešitev teh težav je, da mu ponudite mlečno formulo.


KAKO VESTE, DA IMATE PREMALO MLEKA
Drugi pokazatelj, da otrok ne dobi dovolj hrane, je premalo pridobljene teže. V kolikor se vaš otroček ne redi dovolj, vas bo na to opozoril že zdravnik. Če pride do tega, je najpomembneje, da zaupate v svoje telo in mu le pomagate, da spet vzpostavi zadostno količino mleka.

V primeru, da se je otrok prej dojil na 3-4 ure in se ta razmak kar naenkrat skrajša na 2 uri ali manj, lahko pomislimo na manjšo količino mleka. Ko se vam to zgodi, otroka poskusite čim več pristavljati, saj velja pravilo večje kot je povpraševanje večja je zaloga.

KAJ LAHKO NAREDIM
Ni potrebe, da bi bilo temu tako. Lahko upoštevate nekaj trikov in povečate svojo zalogo mleka. Najpomembneje je, da v taki situaciji ohranite mirne živce. Stres najbolj vpliva na količino mleka, zato je dobro da se mu ognete kolikor se le da.

TEKOČINA
Ko vam začne primanjkovati mleka, je prvi ukrep pitje zadostne količine tekočin. Najbolje je kar voda, lahko se poslužite tudi kakšnega čaja. V trgovinah najdete tudi raznorazne čaje, ki naj bi dvignili količino mleka. Izogibajte se sladkim in gaziranim pijačam, ki vas ne odžejajo in niso dobre za otroka in za vas.
Priporočljivo je spiti vsaj en kozarec vode ob vsakem podoju.

PREHRANA
Obstajajo tudi živila s katerimi si lahko pomagate zagotoviti zadostno količino mleka. Ovseni kosmiči, česen, koromač, oreščki in ingver vam bodo pomagali pri vzpodbujanju laktacije. Pri prehrani je pomembno tudi, da v telo vnesemo dovolj hranilnih snovi z raznovrstnim jedilnikom.

Kategorija:   dojenček, Dojenje, Rast in razvoj
Naslednji prispevek

MLEKS -laktacijski keks in zgodba o nastanku

2 novembra, 2018 0