Friday, April 19, 2024

Trenutka, ko si izvedela da si noseča, se zagotovo spomniš tako ti, kot tudi vsaka druga nosečka oziroma mamica. Ob pogledu na magični plusek se ustavi svet in preplavijo te čudoviti, neopisljivi občutki. Nič več ne boš sama in prav v tvojem telesu raste novo življenje.


A ta čudež s sabo prinese tudi veliko mero odgovornosti, ta pa skrbi in strah, ali bo že v času nosečnosti vse potekalo v redu. Strah je najbolj izrazit prav na začetku nosečnosti, predvsem v prvih treh mesecih, ki so pogosteje rizični.

V tem času so zelo velikega pomena prav redne preiskave in zdravniški pregledi, s pomočjo katerih se ugotavljajo tudi možne motnje v razvoju otroka. Med najpogostejšimi preiskavami je meritev nuhalne svetline, a ker le ta ni visoko natančna, se vse več bodočih staršev odloča za neinvazivni test NIFTY, ki velja za najbolj varno in natačno izbiro med predrojstvenimi testi.

NIFTY test bodočim staršem omogoča, da izvedo več o zdravju svojega otroka, ko je ta še v trebuščku in se tako mirno pripravijo na rojstvo svojega dojenčka. Gre za najbolj kompletni neinvazivni (pomeni, da ne posega v telo nosečnice) predrojstveni test na tržišču, ki ga vsaka bodoča mamica lahko opravi že od 10.tedna nosečnosti dalje. NIFTY test razkrije, ali obstaja tveganje, da bi se otrok rodil s katero izmed najpogostejših genetskih bolezni, kot so Downov, Edwardsov ali Patauov sindrom ter druge kromosomske nepravilnosti. Če si bodoča mamica želi, ji lahko že v zgodnji nosečnosti NIFTY razkrije tudi spol otroka, rezultati testa pa so na voljo že v 6-8 dneh. Mamice ga priporočajo predvsem zaradi enostavnega postopka testiranja (odvzem krvi iz pregiba na roki) ter zaradi visoke zanesljivosti in natančnosti (več kot 99% natančen rezultat).

Več o NIFTY testu preberi na spletni strani www.niftytest.si

Nekaj nosečk je svoje izkušnje z NIFTY testom delilo tudi z nami, preberi jih spodaj!

Mojca: “Prva nosečnost se je končala tragično. V 10. tednu nosečnosti na pregledu več ni bilo moč zaznati srčnega utripa, kar me je zlomilo. Ginekologinja mi je razložila, da je za to kriva najbrž kakšna hujša genska bolezen, zaradi katere zarodek ni mogel preživeti. Ko sem drugič zanosila me je strah po najhujšem spremljal vsak dan, dokler se v 11. tednu nisem odločila, da opravim NIFTY. NIFTY test je bil nekako moja edina možnost, moja opora, s pomočjo katere bom izvedela, ali bo tokrat nosečnost potekala dobro, ali bo moj otrok zdrav. Presrečna sem bila, ko sem le v šestih dneh prejela izvide in brez dvoma, bi se za NIFTY test odločila vedno znova.”

Sonja: “Nikoli ne bom pozabila na vso vznemirjenje in druge občutke ob čakanju na svoj pregled nuhalne svetline v prvi nosečnosti. Obdajali so me občutki evforije, navdušenja pa tudi strahu, ali bo vse v redu. Načeloma je bilo, a načeloma zame ni bilo dovolj. Želela sem biti prepričana, želela sem vedeti, ali bo moj otrok zdrav, pa tudi če ne bo, mogla sem se prepričati. Po posvetu z ginekologom sem se odločila za NIFTY, ki je popolnoma enostaven test, varen zame kot tudi za otroka ter hkrati visoko zanesljiv. Nikoli ne bom obžalovala odločitve – rezultati NIFTY testa so bili odlični in jaz sem si oddahnila. Nosečnost sem tako lahko preživela pomirjeno, brez vseh dvomov, kateri so me obdajali prej.’’

Tina: ”Zaradi slabega rezultata nuhalne svetline sem v prvi nosečnosti opravila tudi amniocentezo in odločitev resnično obžalujem. Žal se takrat o vseh stranskih učinkih nisem dovolj informirala, sedaj pa je jasno, da so bile krvavitve in prezgodnji porod posledica prav te. V drugi nosečnosti nisem želela tvegati, zato sem naredila vse kar je bilo v moji moči; za nasvet prosila ginekologinjo, brskala po internetu, vprašala prijateljice, ki so bile v podobni situaciji… Ko sem odkrila NIFTY test, sem bila navdušena. Brez vseh tveganj, brez neprijetnega postopka, rezultati le v nekaj dneh… Popoln test za vsako nosečnico. Sedaj ga vsem nosečkam priporočam tudi sama.”