Friday, March 29, 2024

Vzroki in pogostost


Hemoroidi lahko nastanejo zaradi napenjanja ob odvajanju blata, na njihov razvoj pa vplivajo tudi nosečnost, družinska nagnjenost, starost, kronično zaprtje ali driska, pogosto in dolgotrajno sedenje ter okužbe danke in zadnjika. Hemoroidi, ki ostanejo v zadnjiku, so notranji, tisti, ki štrlijo navzven, pa zunanji.
Hemoroidi so zelo pogosti in ima jih skoraj polovica ljudi, starejših od 50 let. Zelo pogosti so tudi pri nosečnicah.

Znaki bolezni

Hemoroidi običajno zakrvavijo po odvajanju blata in obarvajo blato ali toaletni papir. Kri lahko obarva tudi vodo v straniščni školjki. Količina krvi je običajno majhna in hemoroidi le redko privedejo do večje izgube krvi. Hemoroide, ki štrlijo iz zadnjika, je včasih potrebno s prstom nežno potisniti nazaj.
Hemoridi lahko otečejo in postanejo boleči, še zlasti, če v njih nastanejo krvni strdki. Včasih lahko izločajo sluz, dajejo občutek neizpraznjene danke in srbijo.

Diagnoza

Zdravnik postavi diagnozo z ogledom zadnjika in danke. Za natančnejši pregled je potrebno z orokavičenim prstom pretipati danko in uporabiti anoskop (kratka, toga pregledovalna cevka) ali proktoskop (dolga, toga pregledovalna cevka). Včasih sta za izločitev možnosti raka na debelem črevesju potrebna pregled vzorca blata in kolonoskopija.

Zdravljenje

Zdravljenje hemoroidov je potrebno le, če povzročajo težave. Pitje dovolj velikih količin tekočin, uživanje hrane, bogate z vlakninami, in mehčalcev blata pomaga odpraviti zaprtje in napenjanje pri odvajanju. V lekarnah so na voljo tudi mazila in svečke, ki olajšajo težave pri oteklih in bolečih hemoroidih.
Krvaveče hemoroide se lahko odpravi z vbrizganjem snovi, ki zaprejo vene (skleroterapija). Velike notranje hemoroide se običajno podveže z gumijastimi obročki. Podvezani hemoroid se zvije in odpade. Vendar lahko tako zdravijo le po en hemoroid naenkrat, potrebnih pa je več posegov. Hemoroide se lahko odstrani tudi z laserjem, infrardečim sevanjem ali električnim tokom. Če je zdravljenje z navedenimi postopki neuspešno, je potrebna operacija.

Preprečevanje

Ponovitev hemoroidov se lahko prepreči s spremembo načina življenja, zlasti s spremenjeno prehrano. Uživati je potrebno hrano, ki vsebuje veliko vlaknin (sadje, zelenjava, črni kruh, polnozrnate žitarice) in piti dovolj tekočine.

Kategorija:   Bolezni
Naslednji prispevek

Demenca

13 junija, 2012 0