tko je maš plačilne kartice, to je maestro, ko ti znesek nalupa odtrgajo z računa takoj, potem so plačilne kartice z odloženim plačilom - mastercard, visa, AE, diners, karanta..., ko ti znesek nakupa trgajo enkrat mesečno (datum za trajnik si izbereš sam, ponavdi je to 8. 18. ali 28. v mesecu. torej če zadevo kupiš 15.4. jo boš plačal 28.4.; če jo kupiš po 20.4. jo boš plačal 28.5.) potem obstajajo pa še debetne kartice, ki so u bistvu ta prave kreditne kartice, kar pomeni, da ti nakup razdelijo na 3 ali 6 obrokov. vsak nakup, tudi tisti za 10€. torej če neki kupiš za 10€, ti prvi mesec odtrgajo tretino ali šestino in potem tako do konca. pri teh karticah maš hkrati tudi zamik plačila (tko kot pri prejšnjih) in samo te so tiste ki jih poznamo iz filmov. in sem spadajo mastercard, visa, AE....
kartice so potem lahko tudi navadne ali recimo zlate (pa najbrž še kakšne; amercan express ima recimo tudi črno. za to kartico ne oddaš pršonje v banki, ampak ti jo u bistvu oni pošljejo, če si dost slaven in imaš dovolj prilivov. limit na kartici se mi zdi da je nekje 1 mio USD in ponavdi jih majo samo slavni, znani in seveda bajno bogati.). barvo kartice lahko oizbirate glede na prilive, razlika je v članarini (oz. stroških vodenja računa) in seveda mesečnem limitu - pa to itak že veste.
kakorkoli, jaz mam, navaden maestro in navaden mastercard, ki ga mam za vse ostalo seveda