Sunday, May 26, 2024

 


Karakteristično neprijeten vonj izcedka povzročata amin kadaverin in pultrescin, ki ga ustvarjajo anaerobne bakterije. Prisotnost mlečno kislinskih bakterij – laktobacilov, je potisnjena povsem v ozadje, ali pa se naravni »prebivalci« vagine nahajajo samo posamično. To je, še posebno pri mladih ženskah, najpogostejša oblika vaginalne infekcije. Bakterijska vaginoza spada med povzročitelje spontanega splava in preranega poroda, kot tudi drugih infekcij v času nosečnosti. Pogosto se pojavi skupaj z gonokokom in klamidijo.
 

Simptomi

Bolezen lahko poteka brez značilnih simptomov, lahko pa se očita z obilnim redkim belkastim izcedkom neugodnega in karakterističnega vonja (vonj po ribah). V nekaterih primerih se simptomi pojavijo kot razdraženost po spolnem odnosu. Diagnoza se postavi po ginekološkem pregledu, pri čemer so znaki vnetja rdečica, bolečine in srbenje pa sta najpogosteje odsotni. pH vrednost vagine znaša >4, amintest je pozitiven. Pri tem testu se z dodatkom 1-2 kapljic 10% KOH na predmetno steklce z vaginalnim izcedkom razvije značilen neugoden vonj po ribah.

Z mikroskopskim pregledom tipičnih celic clue cells ali Schlusselzellen – celice vaginalnega epitela, ki so prekrite s številnimi bakterijami, kar daje videz  kot da so celice prekrite s poprom ali sladkorjem v prahu. Določanje pH vrednosti in mikroskopski pregled izcedka sta dovolj natančna in zadostna pokazatelja bakterijske vaginoze.
 

Zdravljenje

Zdravila so derivati 5-nitromidazolov, kot so metronidazol, ornidazol in tinidazol, oziroma clindamycin. Čas in forma terapije je odvisna od simptomov. Učinkovita doza je 2g metronidazola (Medazol, Fasygin, Orvagyl), ki se jih uživa v času enodnevne terapije, terapijo pa se lahko razdeli na pet dni. Vaginalete se koristijo 10 dni, a klindamicinska krema (Dalacin V) sedem dni. Terapija selektivno deluje na anaerobne bakterije, pri čemer ne vplivajo na laktobaciluse. V večini primerov zdravljenje partnerja ni potrebno. V času zdravljenja se priporoča zdržati spolnih odnosov.

 

Alternativne možnosti

Vse kar ruši pH in bakterijsko ravnovesje nožnice, lahko povzroči infekcijo. Prav zaradi tega morate posebno pozornost nameniti vaši prehrani. Priporoča se uživanje fermentiranih živil in probiotikov (kislo zelje, LCA jogurt, acidofil – (bakterija Lactobacillus acidophilus)). Na enak način se pri blažjih oblikah, v nosečnosti in pogostih recidivih (vrnitvi bolezni) za okisanje nožnice uporabi vaginalne tablete z vitaminom C (VagiC), za obnavljanje naravne vaginalne flore, pa se koristijo vaginalete Vagasin in Doderlin Med. oziroma neposreden vnos kulture mlečno-kislih bakterij. Enostavna metoda je izpiranje nožnice z raztopino mlečne kisline (Ac. lactici), ali sirotke. V ta namen lahko koristite tudi 2 – 4 kapsule Linex, ali Bactisubtil oz. Acidofil kapsule, ki jih morate predhodno raztopiti v 2dcl tople vode.

Kultura mlečno-kislih bakterij se lahko v vagino vnese tudi s pomočjo običajnega tampona, ki ste ga predhodno namočile v LCA jogurt. Po dveh urah uporabe, tampon zavrzite. Pri trdoživih primerih se priporoča homeopatsko zdravilo Gynatren. Gynatren se nahaja v obliki kapsul, ki vsebujejo specialne inaktivne, pa tudi imunogene plasti laktobacilusa, ter predstavljajo vrsto intramuskolarnega cepiva. Uporablja se v tri doze na vsake dva tedna, po letu dni pa se za zadržanje efekta priporoča še ena doza.

Pri preventivi bakterijske vaginoze se uporabljajo tudi lokalni pripravki na bazi aloe vere (Multigyn Actigel), ali avstralskega čajevca (Femigel vaginalni gel).

http://youtu.be/s4-OB0aC9II

Literatura:

1. Wilson J. Managing recurrent bacterial vaginosis. Sex Transm Infect.
2. Reid G. Probiotic Therapy and Functional Foods for Prevention of Urinary Tract Infections: State of the Art and Science. Curr Infect Dis Rep
3. Ness et al. Douching in Relation to Bacterial Vaginosis, Lactobacilli, and Facultative Bacteria in the Vagina. Obstet Gynecol
 

Sorodni članki: 

 

Kategorija:   Spolne bolezni
Naslednji prispevek

Genitalni herpes

13 junija, 2012 0