Friday, June 14, 2024

Gilbertov sindrom je že od rojstva prisoten pri 3-10% populacije. Zelo redko pokaže simptome, vendar se lahko bilirubin poviša do te mere, da izzove porumenelost kože.


Pri omenjenem simptomu jetra, zaradi motnje encimov, niso sposobna adekvatno odstranjevati bilirubin, zato se ta zadržuje v krvi. Motnja je benigne narave, pogosteje prisotna pri moških. Najpogosteje se odkrije povsem slučajno pri rutinskih, ali sistematskih pregledih.

Na povišano vsebnost bilirubina v krvi vplivajo številni dejavniki:

•    Bolezni, vključno z infekcijami kot je prehlad, viroza, gripa
•    Menstruacija
•    Stradanje

Jetra ustvarjajo rumenkasti pigment-bilirubin, ki nastane z razgradnjo eritrocitov (rdečih krvnih telesc). Bilirubin v krvi potuje v jetra, kjer se razgradi in prebavi, ter izloči skozi črevesje. Ljudje z Gilbertovim sindromom trpijo za motnjo pri delovanju encima, ki razgrajuje bilirubin, kar se odraža z nabiranjem nekonjugiranega bilirubina v krvi.

Glede na to, da je bilirubin rumenkaste barve, se ljudem z omenjenim sindromom rumenkasto obarva koža in beločnice. Če porumenite TAKOJ poiščite zdravniško pomoč, saj lahko porumenelost izzovejo številna bolezenska stanja. Z enostavno laboratorijsko raziskavo določimo o kako resni težavi govorimo (npr. hepatitis), ali govorimo zgolj o Gilbertovem sindromu.

Pri Gilbertovem sindromu je povišan samo bilirubin, vsi ostali encimi v jetrih so v mejah normale. Pomembno je poudariti, da vrednosti bilirubina nihajo, zato bo zdravnik priporočal več meritev, ter morebitni ultrazvočni pregled jeter. Obstaja tudi genetsko testiranje, ki v glavnem ni potrebno. Pri diagnosticiranem Gilberovem sindromu terapija in zdravljenje nista potrebna. Ob zdravljenju drugih bolezni morate zdravnika obvezno obvestiti, da imate Gilbertov sindrom, ker lahko le na ta način predpiše optimalno terapijo z določenimi zdravili.

Ljudje z Gilberovim sindromom morajo biti seznanjeni, da gre za benigno stanje s katerim bodo živeli povsem normalno. Porumenelost je najhujše kar se jim lahko zgodi.

Kategorija:   Bolezni, Novice
Naslednji prispevek

Vitamin D varuje pred prehladom

13 junija, 2012 0