Thursday, June 20, 2024

Povzročitelj gonoreje je gonokok, gram-negativni aerobni diplokok, mikroorganizem, ki domuje v spolnih organih in se prenaša izključno s spolnimi odnosi. Tveganje nastanka okužbe se ocenjuje okoli 30% pri enem spolnem odnosu. Inkubacijska doma je 2 – 6 dni. Bolezen se med porodom lahko prenese na novorojenca, kot posledico pa lahko pusti gonokokno vnetje očesne veznice pri novorojenčku. Pogosto se pojavlja skupaj s klamidijo.  
 


Simptomi

Gonoreja je akutna infekcijska bolezen, ki zajema predvsem sluznico uretra, materničnega vratu, rektuma, žrela in oči. Za razliko od večine spolno prenosljivih bolezni v prvi vrsti prizadene predvsem moške. Očitamo jo z močno pekočo bolečino med uriniranjem, motnim urinom, močno bolečino in gnojnim izcedkom. Pri ženskah so simptomi šibkejši in se pojavljajo postopno. V nekih primerih se pojavlja kot neznatna bolečina in pekoča bolečina pri uriniranju. S pojavom vnetnih sprememb na materničnem vratu nastane močnejši rumenkasto-zelenkasti gnojni izcedek goste koncentracije. Širjenje infekcije pospešujejo menstruacija, intrauterin vložek, kot tudi posegi na spolnih organih (splav).  

V kolikor se s širjenjem infekcije prizadeti jajcevodi nastanejo bolečine in neugodje v spodnjem delu trebuha, ki jih lahko spremlja močan vaginalni izcedek, bolečine med spolnim odnosom, splošno slabše počutje, slabosti in bruhanje, nerednim krvavenjem, kot tudi povišana telesna temperatura (pelvic inflammatory disease – PID). Pri daljši infekciji in nadaljnjem širjenju bakterij nastanejo vnetja sklepov, pri čemer je najprej prizadet predvsem kolenčni sklep (gonarthritis), generaliziran osip, zelo redko vnetje možganske ovojnice, perihepatitis, ali endokarditis. Pri postavljanju diagnoze gonoreje najpogosteje ni zadosten samo ginekološki pregled. Gonokoki se pri mikroskopskem pregledu zelo redko prikažejo na nativnem preparatu. V sumljivih primerih se vzame bris in opravi kultura bakterij, redko imunofluorescentni test, ali indirektni test hemaglutinacije.  

Zdravljenje

Odločilno vlogo naravnega teka in zdravljenja komplikacij gonokokne infekcije, igra zgodnja diagnoza in zgodnje zdravljenje okužbe. Pri zdravljenju gonokokne infekcije se prejema antibiotična terapija, ki je lahko v obliki kapsul, tablet, ali injekcij. Povsem običajna je »single-shot« terapija: enkratna doza visoke koncentracije odmerka penicilina 2.4 Mio IE (Penicillin G), ali spektinomycina (Trobicin) 2g odmerka. Pri rezistenčni infekciji (ponavljajoči), ali penicilinski preobčutljivosti se prejema ceftriakson (Rocephin, Lendacin), prav tako v single-shot varianti 125mg odmerka. Nujno je zdravljenje partnerja, priporoča se jemanje brisa pri obeh partnerjih; najprej v prvem tednu, nato še šest tednov po končani terapiji. Nepravilno zdravljenje, ali celo ne-zdravljenje pusti podobne posledice pri obeh spolih: pri moških neprehodnost semenovoda, pri ženskah neprehodnost jajcevodov. Kot posledica se lahko pojavi neplodnost.  

Alternativno zdravljenje

Pri zdravljenju gonokokne okužbe ne obstaja nobene alternativne možnosti zdravljenja okužbe. Če se partnerja ne odločita za zdravljenje oziroma, če zdravljenje ne zajema antibiotične terapije, lahko svojo lahkomiselnost plačata z visoko ceno. Čeprav se za zdravljenje koristijo visoke doze antibiotikov, posebno pozornost namenite prehrani in regeneraciji vaginalne flore. Pri antibiotičnem zdravljenju se vedno priporoča povečan vnos fermentiranih živil in probiotikov (kislo zelje, LCA jogurti, acidofil), ter zmanjšati oziroma preprečiti vnos rafiniranega sladkorja in ogljikohidratov v organizem. Kupite dobre multivitaminske preparate. Izogibajte se kemijskim iritansom, nošenju hlačnih nogavic in tangic. Ne uporabljajte tamponov! Z zaščitenimi spolnimi odnosi vzdržujte zdravo vaginalno sluznico. Uporabljajte kondome! O tej temi se pogovorite še preden se vaš partner vzburi.  


Literatura:
 
1.Dan M. The return of gonorrhea. Isr Med Assoc J.  
2. Jungmann E, Ison C, Martin IM, Fenton KA. Gonorrhoea in young heterosexuals attending urban STD clinics in Britain: a cross-sectional survey. Int J STD AIDS
3. Rothman KJ, Lanza L, Lal A, Peskin EG, Dreyer NA. Incidence of Pelvic Inflammatory Disease among Women Treated for Gonorrhea or Chlamydia. Pharmacoepidemiol Drug Saf.

 

Sorodni članki: 

 

 

Kategorija:   Spolne bolezni
Naslednji prispevek

Hepatitis B

13 junija, 2012 0