zdravje > domača lekarna

Grah

Grah lahko mirno umestimo med stročnice, ki namesto v želodcu, pogosto konča na robu krožnika. Kljub temu, da je mnogim njegov okus zoprn, pa spada med zelo hranljiva živila.

Piše: Rainer Jure


Lahko bi dejali, da grah predstavlja darilo za naše zdravje.

Telesna teža

Grah ne vsebuje maščob, skodelica graha vsebuje manj kot 100 kalorij, vendar veliko beljakovin, vlaknin in mikrohranil.

Želodec

Vsebuje višjo vrednost polifenola, imenovanega komestrol. Raziskava v Mehiki je potrdila, da že samo 2 miligrama omejenega fitonutrienta pomaga pri preprečevanju nastajanja raka na želodcu. Skodelica graha ga vsebuje vsaj 10 mg.

Anit-age učinek, krepi imunski sistem in daje energijo

Omenjene lastnosti pridejo skupaj z visoko vrednostjo antioksidantov:

  • Flavinoid – katehin in epikatehin
  • Karotenoidi – alfakaroten in betakaroten
  • Fenolne kisline – ferulična in kofeinska kislina
  • Polifenol – komestrol

Preprečuje nastajanje gub, Alzheimerjeve bolezni, artritisa, bronhitisa, osteoporoze in kandide

Grah ima močan protivnetni potencial. Tiha vnetja so lahko povezana tudi z razvojem kardiovaskularnih obolenj, rakom in staranjem na splošno. Za omenjene lastnosti so odgovorni:

  • Pisumsaponini I in II, ter pisomosidi A in B (protivnetni fitonutrienti prisotni izključno v grahu)
  • Vitamina C in E, antioksidanti in mineral cink
  • Omega-3 maščobne kisline v obliki alfa-linolenske kisline (ALA)

Uravnava vsebnost sladkorja v krvi

Visoka vsebnost beljakovin in vlaknin v zrnih graha upočasni presnovo sladkorja. Antioksidativne in protivnetne lastnosti preprečujejo odpornost na inzulin (diabetes tip 2). Ogljikovi hidrati v grahu so naravni sladkorji z zelo nizkim glikemijskim indeksom.

Preprečevanje kardiovaskularnih bolezni

Antioksidanti in protivnetne spojine v grahu skrbijo za krepak in zdrav srčno-žilni sistem. Vitamini B1, folna kislina, B2, B3, B6 zmanjšajo vsebnost homocisteina, ki spada med pomembne dejavnike tveganja za kardiovaskularna obolenja.

Okolje

Grmiček graha ima sposobnost absorpcije dušika iz zraka, ki ga nato preko korenin prenaša v zemljo. Naravna kemična reakcija zmanjšuje potrebo po umetnih gnojilih. Dušik je ena izmed glavnih komponent umetnih gnojil. Za rast ne potrebuje veliko vode, ne potrebuje namakalnih sistemov. Posledično ne porabljamo dragocene vode.

Prebava

Visoka vsebnost vlaknin izboljšuje zdravje črevesja in peristaltiko.

Kosti

Že ena skodelica graha vsebuje 44% dnevno potrebne vrednosti vitamina K, ki pomaga pri penetraciji kalcija v osteoklast. Osteoporozo preprečuje tudi visoka vrednost vitaminov B.

Holesterol

Niacin reducira proizvodnjo trigliceridov in lipoproteinov z zelo nizko gostoto, posledično se zmanjša vsebnost slabega LDL holesterola in trigliceridov, ter zviša vrednost dobrega HDL holesterola.

Zanimivosti

  • čeprav ga umeščamo med zelenjavo je grah v resnici sadež
  • pred 5.000 leti so jedli zgolj posušeno zrnje graha
  • svež grah je postal priljubljen šele v 16. stoletju
  • v prehranskih dopolnilih kakovostne beljakovine iz graha že nadomeščajo sojine
  • največja proizvajalka in izvoznica graha na svetu je Kanada

 

Sorodni tagi
Sorodni članki
Komentarji