Thursday, June 20, 2024

Zunanji zajemajo vene pod krožno mišico (sfinkterjem), ki zapira zadnjik. Opazimo jih z zunanjim pregledom, so okrogli in modrikasti, pri umivanju se občutijo kot gladki vozlički.


Notranji nastanejo kot posledica razširjenih ven, ki se nahajajo nad analnim sfinkterjem in niso vidni. Zdravnik jih lahko občuti z rektalnim pregledom ali rektoskopijo. S časom se lahko notranji hemoroidi poslabšajo.

Simptomi

V primeru hemoroidov nosečnica v predelu anusa čuti določen pritisk, opravljanje velike potrebe je boleče, lahko se pojavijo manjše krvavitve, ki jih opazimo na toaletnem papirju. Kljub temu naj vas ne bo preveč strah. Med opravljanjem velike potrebe lahko stolica, še posebej trda, ki je v nosečnosti pogost pojav, poškoduje hemoroide.

Vzroki

Najpogostejši vzroki v prvem in drugem tromesečju nosečnosti so:

•    Povečana vsebnost hormonov, še posebej progesterona, ki deluje na gladke mišice in povzroča razširjenje ven in zastoj krvi znotraj žil.
•    Povečan volumen krvi povzroča širjenje ven, njihove stene pa trpijo močnejši notranji pritisk.
•    Zaprtje; upočasnitev prebavnih aktivnosti v črevesju, ki v nosečnosti nastajajo pod različnimi hormonskimi vplivi, pogosto pripomorejo k razvoju hemoroidov in slabšajo njihove simptome, če so seveda obstajali že pred nosečnostjo.

V zadnjem tromesečju je glavni vzrok nastanka hemoroidov povečan volumen in teža maternice. Zaradi tega je ovirana normalna cirkulacija krvi v žlički, težja je njena vrnitev proti srcu. Zastoj, ki nastane na ta način še dodatno širi že tako razširjene vene.

Hemoroidi po porodu

Hemoroidi se lahko razvijejo pri vseh nosečnicah, ne glede na to ali so hemoroidom podvržene (zaprtje, težave s cirkulacijo), ali teh težav nimajo. V vsakem primeru je dobro slediti nekaj nasvetom, kako preprečimo nastanek ali poslabšanje simptomov hemoroidov:

•    Potrebno je poskrbeti za redno in zdravo delovanje črevesja, kar dosežemo s vsakodnevnim prehranjevanjem z zelenjavo in sadjem, ter s pitjem najmanj litra in pol vode na dan. Vlakna v sadju in zelenjavi vplivajo na delovanje črevesja, voda pa zmehča stolico, ter olajša praznitev črevesja.
•    Izogibati se je potrebno začinjeni hrani, ki lahko sproži številne vnetne procese v črevesju.
•    Upočasnjene aktivnosti črevesja povzročene po hormonskimi vplivi je v nosečnosti pogost pojav. Prav te aktivnosti lahko privedejo do razvoja hemoroidov, ali poslabša že obstoječe simptome.

Takoj ko materino telo osvoji hormonsko ravnovesje se po porodu hemoroidi umaknejo sami od sebe. V nekaterih hujših primerih, ko težave ne izginejo in trajajo dlje, se lahko svetuje kirurška odstranitev hemoroidov. V tem primeru se je najbolje posvetovati s proktologom (specialist za zdravljenje rektuma). V primeru kirurškega posega se lahko uporabita dve metodi: zdravljenje z laserjem, ki namesto tradicionalnega postopka s skalpelom, za rezanje tkiva uporablja laserski žarek, s katerem se hemoroide izreže. Če hemoroidi silijo iz anusa (prolaps hemoroidov), je potrebna krepitev mišic spodnje žličke.

Zdravljenje

V nosečnosti se je najbolje izogibati vsem vrstam zdravil. V primeru hemoroidov pa obstaja skupina zdravil, ki se ob priporočilu ginekologa lahko uživajo. Zdravila se zaužijejo preoralno in lokalno z nanosom na spremembe, vendar se predpisovanja zdravil poslužujemo samo v najtežjih primerih. Terapija ponavadi traja deset dni, vendar obstajajo nekateri primeri, ki predvidevajo trajno zdravljenje.

Ginekolog lahko priporoči jemanje zdravil, ki varujejo vene, ali zeliščnih preparatov kot so bioflavonoidi, ki krepijo stene ven. V primeru gelov in krem so dodani lokalni anestetiki.

Higiena

Pravilna in zadostna higiena  intimnih predelov telesa lahko precej olajša tegobe, ki so nastalem kot posledica hemoroidov.

•    Lahko že zadostuje umivanje s hladno ali mlačno vodo. V vodo se lahko dodaja tudi razne raztopine, ki jih priporoči ginekolog.
•    Mrzla voda lajša bolečine in povzroči neposredno zmanjševaje vnetnih simptomov. Mlačna voda pomaga sproščati sfinkter, s čimer znižuje pritisk na hemoroide.

Hemoroidi se lahko pojavijo že prve tedne nosečnosti, lahko se pojavijo šele ob koncu nosečnosti in po porodu, k i se zaradi rojstva otroka lahko še poslabšajo.

V primeru hemoroidov je potrebno poiskati zdravniško pomoč. Zdravnik bo predpisal optimalno zdravljenje (gel ali krema, v težjih primerih tablete). V vsakem primeru je potrebo poskrbeti za redno aktivnost črevesja, ki jo dosežemo s prehrano polno zelenjave in sadja. Ne pozabite na pitje tekočine.

moč pri notranjih in zunanjih hemoroidih; regeneraciji sluznice analno-rektalnega kanala po proktoloških operacijah, obsevanju ali kemoterapiji; pri proktitisih; kriptitisih; analnih ragadah; fisurah; perianalnih fistulah.

Naslednji prispevek

Bolezni dlesni povezane s preranim porodom

13 junija, 2012 0