Friday, June 14, 2024


Končni razvoj ženske ali moškega se konča po puberteti. Tedaj dozorijo centri hipotalamusa, ki vzpostavijo gonadotropno funkcijo hipofize, ki podpira hormonsko in generativno delovanje jajčnikov ali testisov, s tem pa tudi končni razvoj sekundarne oblike spolnih organov.

Interseksualizem je pojem s katerim označujemo nepravilnosti pri razvoju spola – pri eni osebi obstajajo znaki obeh spolov. Pri interseksualizmu je prisotno neskladje med gradnjo spolnih žlez, spolnih in notranjih organov, sekundarne spolne značilnosti, psihološkega in socialnega spola. Nekatere oblike se lahko odkrijejo že pri novorojenčkih, nekatere pa šele v času pubertete ali celo kasneje. Pravi hermafroditizem je istočasna prisotnost tkiva jajčnikov in testisov.

Vzrok

Nastanek različnih oblik interseksualizma se lahko v največjem številu pojasni z zmanjšano hormonsko funkcijo embrionalnih testisov pri gensko in gonado moških osebah. Njihovi spolni organi se niso razvili v popolno moškem smislu, ali z delovanjem androgenov na spolne organe ženske osebe v kritični fazi razvoja spolnih organov. Obstaja tudi dvo-spolnost pri kateri se vzroka nastanka ne da pojasniti.

Simptomi

Pri pravih hermafroditih istočasno obstajajo moški in ženski spolni organi. Testisi (gonada ovotestis) lahko zrastejo na obeh straneh (hermaphroditismus verus bilateralis). Zgodi se, da se na eni strani pojavi ovotestis na drugi jajčnik ali testis (hermaphroditismus verus inilateralis). Ko se na eni strani pojavi testis in na drugi jajčnik stanje imenujemo hermaphroditismus verus alternans seu lateralis.

Spolni organi hermafroditov so skoraj v vseh primerih biseksulani, vendar običajno bližje moškim. V glavnem imajo hipospadični penis, a labioskrotlani razpoček ni povsem zaraščen. Pri večini je socialna ali psihoseksulna orientiranost moška, pri nekaterih obstajata še vagina in maternica. Pri 80% pacientov se v puberteti pojavi ginekomastija – rast prsi, pri 50% se pojavi tudi menstruacija.

Diagnoza

Se postavi na osnovi klinične slike, kliničnega pregleda, potrdi pa se jo s histološko analizo gonad.

Zdravljenje

Zdravljenje zajema plastične korekcije v moškem ali ženskem smislu, ali prejemanje moških oz. ženskih spolnih hormonov v puberteti. Pri korekciji odraslih pacientov je potrebno spoštovati in upoštevati psihološki spol, v tem smislu pa se izvedeta operativno ali hormonsko zdravljenje.

Reference