Friday, June 14, 2024

Vzrok

Vzroki nastanka polihidramniona niso povsem znani. Kronični hidramnion pogosteje spremlja sladkorno bolezen. Pogost je pri večplodnih nosečnostih in pri nosečnicah, ki trpijo za poznimi nosečnostnimi toksikozami. Prav tako vzroki izhajajo iz plodovega zdravja. Nekatere prirojene anomalije, anencefalija in anomalije digestivenga trakta, v prvi vrsti povzročijo hidramnion.
 


Simptomi

Hidramnion se lahko razvije hitro ali postopno. V prvem primeru gre za akutno stanje, v drugem za kronični hidramnion.
 

Akutni polihidramnion

Ta oblika je še posebej nevarna. Pojavi se že v zgodnji nosečnosti, najpogosteje med četrtim in petim mesecem, ko plod še ni sposoben zunajmaterničnega življenja. Običajno se bolezen brez vsakega vzroka pojavi nenadoma. Trebuh nosečnice nenadoma hitro raste, trebušna stena je napeta in raztegnjena, nosečnico duši, prav tako občuti hujše bolečine. Maternica pritiska na sredino pljuč, zato se pri mnogih nosečnicah z polihidramnionom pojavi tahikardija. Koža nosečnice je suha. Nosečnica izgublja apetit in hira, njeno zdravstveno staje se hitro slabša. Zaradi ustvarjanja velike količine plodovnice čuti žejo in veliko pije. Kljub temu je njena koža suha, prav tako suhe so njene sluznice. Trebuh je napet in občutljiv, kožne strije so jasno poudarjene. Srca ploda se ne sliši, ude ploda ne občutimo. Prognoza za plod je zelo slaba.
 

Kronični polihidramnion

Je zelo pogost in se razvija postopoma. Simptomi so manj opazni, zato se nosečnost konča v PDP. Trebuh je velik, okrogel, jasno privzdignjen, v predelu popka se na napeti trebušni koži običajno pojavijo izrazite venske »risbe«, stena maternice je tanjša in njena moč šibkejša. Plod je pri palpaciji (otipavanju) zelo okreten. Pri perkusiji (preiskovanje s trkanjem) se lahko občuti fenomen pretakanja tekočine. Srčni toni ploda se slišijo iz globine in so manj jasni. Ob vaginalnem pregledu je maternični vrat privzdignjen navzgor. Napoved pri kroničnem polihidramnionu je za mater dobra, za plod pa v visokih odstotkih slaba. Pri manj izrazitem hidramnionu porod poteka brez zapletov. Pri bolj izrazitem pa zaradi razvlečene in s tem oslabljene mišice maternice nastajajo primarno slabše kontrakcije maternice, zato je prod daljši.

Zdravljenje

V tem primeru je potrebna postopna punkcija plodovne vode. S tem preprečimo nezaželeno hitro dekompresijo. Nato je potrebno na najnižjem predelu odpreti plodove ovoje in retrahirani maternici omogočiti kontinuirano odtekanje plodovnice. Po odtekanju se zmanjša obseg maternice, v njenih mišicah pa se pojavijo kontrakcije, ki iztiskajo plod.

http://youtu.be/FnfhiHuyX2I

Sorodni članki:

Oligoamnion

Plodovnica – amnijska tekočina

Anomalije posteljice

Embolija s plodovnico

Spremembe v nosečnosti

Prenošenost in prezrelost ploda

Amniocenteza

Biopsija horionskih resic