Monday, June 24, 2024


Vzroki

Vzrokov je več. Hidrokela pri otrocih nastaja zaradi komunikacije med skrotumom in trebušno votlino in jo imenujemo primarna ali prirojena hidrokela.

V fetalnem obdobju se testisi nahajajo v trebušni votlini in se skozi prepono v skrotum spustijo nekje med sedmim in devetim mesecem nosečnosti. Preden se testisi spustijo, se v tretjem mesecu nosečnosti formira vrečica t.i. peritonej (processus vaginalis peritonei), ki prav tako preide skozi prepono in se še pred rojstvom v zgornjem delu zapre. Če ostane prehodna, se mošnja, še posebej pri napenjanju, polni s tekočino iz trebušne votline in nastane hidrokela.

Pri tipu brez komunikacije hidrokela (sekundarna) nastane zaradi številnih neznanih in znanih vzrokov, kjer nastaja neravnovesje med ustvarjanjem in absorbiranjem tekočine in njenega nabiranja.

Mogoči vzroki pri tej vrsti hidrokele so: vnetje semenovodov ali obmodka (orchitis, epididimitis), tuberkuloza, tropske okužbe; filariaza, torzija testisa povzroča reaktivno hidrokelo v 20% primerov, tumor na testisih, travme – predvsem krvavitve, v 70% se pojavi po transplantaciji ledvic, obsevanju, Ehlers – Danlosovemu sindromu, spremembi tipa ali volumna trebušne tekočine (dializa), pri odstranitvi limfnih žlez in Ormondovi bolezni.

Primarna ali idiopatska hidrokela ne nastane kot posledica bolezni testisov, njen vzrok je neznan. Oblike delimo:

•    Hidrokela peritoneja – se nahaja okoli testisov in jo je težko otipati
•    Prirojena, primarna hidrokela – nastane zaradi zadržanega peritoneja, spremlja jo vodna kila in ima odprtino proti trebušni votlini.
•    Otroški tip – se nahaja okoli testisov in nadaljuje okoli notranje prepone in ni odprta proti trebušni votlini
•    Hidrokela semenovodov

Sekundarna hidrokela nastane kot spremljevalni simptom bolezni, najpogosteje tumorjev ali vnetja testisov ali epididimisa.

Simptomi

Večina hidrokel je povsem brez simptomov. Običajno se pojavi kot neboleče povečanje mošnje. Pacienti opisujejo občutek teže ali skrčenja skrotuma, kot tudi blag občutek nelagodnosti v dimljah. Hidrokela je neboleča, če bolečina vseeno obstaja najverjetneje kaže na vnetje epididimisa. Hidrokela se lahko skrči v ležečem položaju in poveča v stoječem. V primerjavi s testisom je nameščena nad in pred njim. v 7 -10% je obojestranska. Pogosto je povezana s kilo, pogosteje na desni strani.

S pregledom se postavi sum na hidrokelo, z ultrazvokom sum potrdimo ali zavržemo. Dodatni pregledi zajemajo scintigrafijo testisov in radiološko slikanje. Z laboratorijskimi analizami krvi in urina dokazujemo vnetje. Aspiracija hidrokele (jemanje vzorca tekočine) odkriva bistro tekočino. Najpomembnejše je izključiti obstoj torzije (obrnjen) testisa.

Zdravljenje

V otroštvu hidrokela spontano izgine, če je potrebno se s kirurškim posegom zapre peritonej (processus vaginalis peritonei) in odstrani razširjeno vrečico s tekočino. Pri sekundarni hidrokeli so postopki odvisni od povzročitelja – v prvi vrsti je potrebno zdraviti osnovno bolezen. V primeru velikih in motečih hidrokel, ki ogrožajo cirkulacijo je potreben kirurški poseg.

Reference

Preberite še:

Kolike
Kolike – trebušni krčki
Dojenček kolike
Plenični izpuščaji
Zlatenica novorojenčka
Novorojenčkov prvi dan

Kategorija:   Novice, Zdravje dojenčka
Naslednji prispevek

Telesna aktivnost je pomembna tudi v starosti

13 junija, 2012 0