Friday, June 14, 2024

so naporni, ne morejo osredotočiti svoje pozornosti, nenehno govorijo, ne morejo sedeti pri miru in veljajo za nemirne. V skupini vrstnikov pogosto igrajo razrednega klovna ali izstopajo zaradi agresivnega obnašanja. Hiperaktivni otroci niso sposobni navezati trajne povezave in okolica jih zaradi njihovega obnašanja pogosto odklanja, kar jih še bolj potiska v stranski položaj. Kar naprej živijo v mejnih situacijah, potrebujejo izjemne dražljaje, da jih stimulirajo, ter sebe in druge lahko spravijo v nevarne situacije.


Vzroki za to do sedaj še nepojasnjeno vedenjsko motnjo, za katero pogosteje trpijo dečki kot deklice, so verjetno v minimalni motnji možganske funkcije (minimalna cerebralna disfunkcija). Razpravlja se tudi o številnih drugih vzrokih – od alergije na živila do poplave dražljajev.

Če se bojite, da bi vaš otrok lahko trpel zaradi hiperaktivnostnega sindroma, naj ga pregleda izkušen zdravnik ali za to specializirana otroška klinika. Samo strokovnjak lahko postavi zanesljivo diagnozo. Družine s hiperaktivnim otrokom potrebujejo svetovanje in psihoterapevtsko pomoč več let. Če otroke in starše redno spremljajo zdravstveni pedagogi in psihoterapevti, se pri zdravljenju lahko doseže uspeh, ker nekateri otroci spontano dozorijo.

Zdravila ne morejo povsem odpraviti vedenjskih motenj, lahko so samo dodatna pomoč k psihoterapiji.

Kategorija:   Novice, Zdravje
Naslednji prispevek

Uživajte na soncu – varno!

13 junija, 2012 0