Friday, June 14, 2024

 


Simptomi

Obilna menstrualna krvavitev, pogosta menjava higienskih vložkov in veliki krvi strdki v menstrualni krvi so le eni od mnogih simptomov hipermenoreje. Izguba krvi lahko povzroči pomanjkanje železa v krvi, zaradi česa se lahko pojavijo simptomi anemije, kot sta zaspanost in utrujenost.

 

Diagnoza

Prekomerna krvavitev je posledica hormonskih neravnovesij, ali različnih zdravstvenih težav. Prav tako lahko obilne krvavitve, zaradi zgoščevanja stene endometrija, povzročijo miomi in rak na maternici. Miomi ne povzročajo samo obilno, temveč tudi dolgo menstruacijo (menometroragija). Polipi, vaginalno vnetje, endometrioza, endometritis (vnetje notranjega sloja maternice) in delovanje ščitnice, prav tako vplivajo na obilne menstrualne krvavitve, zato je postavljanje pravilne diagnoze še toliko bolj pomembno.

Za diagnozo je potreben razgovor z ginekologom. Natančen opis tegob, informacij o prebolelih boleznih in družinskih boleznih, bo ob ginekološkem, pogosto tudi ultrazvočnem pregledu in kiretažo pomagal odkriti pravi vzrok.

 

Med zunanje povzročitelje lahko štejemo: pomanjkanje trombocitov (trombocitopenija), motnje strjevanja krvi (koagulopatija), srčne težave, povišan krvni tlak, bolezni ledvic in zastoj krvi zaradi pljučnih bolezni.
 

Zdravljenje

Zdravljenje je odvisno od vrste bolezni, vašega splošnega zdravja in resnosti težave. Poznamo ne-hormonski način zdravljenja, hormonski način in kirurški poseg.

Pri ne-hormonskem načinu najpogostejši način zdravljenja predstavljajo zdravila iz skupin nesteroidnih protivnetnih zdravil (NSAID) (Naproksen, Ibuprofen, Flurbiprofen, Diklofenak, Mefenamska kislina),  antifibrinolitiki (traneksaminska kislina, Cyclo-kapron) in uravnalci kapilarne fragilnosti (Dicynone).

Hormonska terapija vključuje zdravila iz skupin oralnih gestagenov (Noretisteron, Didrogesteron, Medroksiprogesteron acetat), intrauterinih gestagenov (Levonogestrel IUD, progestasert IUD), kombinacija estrogenov in gestagenov (kontracepcijske tabletke in hormonska nadomestna terapija) in ostalih (Danazol, gestrinon, GnRH analogi).

Pri nas se najpogosteje poslužujemo hormonskega načina zdravljenja hipermenoreje, še posebno z uporabo oralnih gestagenov (didrigesteron in medroksiprogesteron acetat), intrauterin vložek z levonogestrelom, oralna kontracepcija in hormonska nadomestna terapija.

Ameriško in britansko združenje ginekologov in porodničarjev za zdravljenje hipermenoreje priporoča oralno kontracepcijo in Mireno. Zaradi povečanega tveganja za karcinomom maternične sluznice pri anovulacijskih krvavitvah in pri ženskah, ki ne reagirajo na terapijo, priporočajo kirurški poseg.

Oralna kontracepcija dodatno blaži menstrualne bolečine, znižuje verjetnost nastanka raka na maternični sluznici in jajčnikih, ter ohranjajo sposobnost spočetja, saj znižujejo tveganje intrauterinih vnetij, mioma in endometrioze.

Mirena je intrauterin vložek (spirala) in je ena od novejših oblik kontracepcije. Pri preprečevanju nezaželene nosečnosti je enako učinkovita kot sterilizacija. Mirena se je pri zdravljenju hipermenoreje postavila ob bok kirurškemu posegu. Prav tako je učinkovita pri zmanjševanju miomov, adenomioze, pomembno vlogo pa odigra tudi pri zdravljenju endometrioze. Blaži bolečino med menstruacijo in preprečuje bolečine v žlički. Prav tako se lahko uporabi pri ženskah, ki so imele zaradi obilnih menstruacij kiretažo. Mireno lahko vstavimo tudi ženskam, ki zaradi raka na dojkah prejemajo tamoksifen. Tamoksifen namreč sproži vaginalne krvavitve.

Kategorija:   menstruacija, Novice
Naslednji prispevek

Virus povezan z rakom na prostati

13 junija, 2012 0