Tuesday, July 16, 2024

Simptomi

Najbolj jasen simptom ICP je srbeča koža, ki se ponavadi pojavi v tretjem tromesečju nosečnosti. Srbenje se prične na podplatih in dlaneh, nato se razširi po celem telesu. ICP pogosto spremljajo izpuščaji, ki se v večni pojavijo na trebuhu. Deset do petnajst odstotkov ICP se v dveh do štirih tednih po pojavu srbečice, razvije v zlatenico. Zlatenica po porodu spontano izgine, možnost recidiva v naslednji nosečnosti pa niha med 40- timi in 50-timi odstotki.


Vzrok

ICP v nosečnosti nastane kot posledica oslabljenega izločanja žolča v jetrih. Posledično se poveča vsebnost žolčne kisline v krvi, ta pa se zadržuje v koži in povzroči srbenje. V krvi se povišajo tudi vsebnosti holesterola, trigliceridov in bilirubina.

Raziskave so pokazale na nekaj mehanizmov, ki bi lahko podali razlago o slabšem izločanju žolčne kisline, vendar so pri presnovi vključeni tudi genetski in hormonski dejavniki. Dedni dejavniki so na zelo visokem mestu faktorjev tveganja. Izločanje žolča iz jeter pa ovirajo tudi v nosečnosti visoke vsebnosti estrogena in progesterona.

Povezani simptomi

Pri ženskah z interhepatično holestazo nosečnosti se lahko pojavijo spremljajoči simptomi kot so anoreksija, utrujenost, mastno blato, temen urin in epigastrično neugodje. Pogostejše so okužbe sečil, pri ženskah s podaljšano ICP pa se lahko pojavi hipovitaminoza K (pomanjkanje vitamina K).

Diagnoza

Interhepatična holestaza nosečnosti se diagnosticira s pomočjo krvnih testov, ki kažejo na povišano vrednost žolčne kisline in nekaterih jetrnih encimov. Prisotnost srbenja brez primarnih izpuščajev, lahko pomaga pri potrditvi diagnoze. Zelo redko se za potrditev diagnoze uporabita biopsija jeter in ultrazvočni pregled jeter.

Vpliv na plod

Jetra ploda imajo zelo omejeno sposobnost odstranjevanja žolčne kisline iz krvi. Za opravljanje te funkcije se mora plod zanesti na delovanje materinih jeter, zato povišane vsebnosti žolčne kisline povečajo stres na jetra ploda. Interhepatična holestaza nosečnosti poviša tveganje obarvanja ploda kot posledica delovanja mekonija, rojstvo pred predvidenim datumom poroda in intrauterino smrt ploda. Nosečnost žensk z ICP je potrebno skrbno spremljati in po potrebi porod sprožiti takoj, ko so plodova pljuča dovolj zrela za samostojno dihanje.

Zdravljenje

Srbenje kot posledico ICP lahko blažimo na različne načine: z antihistaminiki, blažilnimi kopelmi, svetlinovim oljem, ter kremami in losjoni, ki vsebujejo cinkov oksid. Pomagate si lahko tudi z zdravili, ki pospešujejo izločanje žolča in blažijo srbenje kože: ursodeksiholna kislina (Urosan), holestiramin in S-adenozil metionin.

Preberite še:

Spontan splav

Toksoplazmoza

Zunajmaternična nosečnost

Placenta praevia

Molarna nosečnost

Naslednji prispevek

Mozolji v nosečnosti

13 junija, 2012 0