Friday, June 14, 2024

Fiziološke sprememb na maternici

Maternica se kot največji ženski spolni organ nahaja v sredini male žličke, ter pod terminalno in nad interspinalno linijo, pred rektumom in za sečnim mehurjem.


Za opis njenega položaja je potrebno določiti naslednje:

  • Positio ali stanje, ki označuje ali se maternica v celoti nahaja v mali žlički. Pravilno se nahaja na osi žličke, maternično dno v višini terminalne, ter maternični vrat v višini interspinalne linije.
  • Versio pomeni nagib celotne maternice proti vagini. Vzdolžna os maternice in materničnega vratu z osjo vagine ustvarjata pravi kot. Takšen položaj maternice se imenuje anteverzija maternice – anteversio uteri.
  • Flexio pomeni pregibanje telesa maternice proti materničnem vratu pri čemer se ustvarja kot od 90 – 100°. Ta položaj se imenuje antefleksija maternice – anteflexio uteri.

Fiziološki položaj maternice je zmerna anteverzija in antefleksija. Spremembo položaja maternice lahko povzročijo številni dejavniki. Najpogosteje se delijo na fiziološke (nosečnost in prenapolnjenost notranjih organov) in patološke (tumorji, eksudati in adhezije).

Spremembe položaja maternice so lahko horizontalne in vertikalne. Na horizontalni ravnini lahko pride do številnih variacij v smislu ante-, retro-, latero-pozicije, tako verzije kot fleksije. V vertikalni smeri se spremembe položaja kažejo v smeri dviga – elevacije ali spuščanja – izpadanja maternice. Prav tako lahko pride do zasuka v vertikalni osi, če pa notranji del maternice izpade, govorimo o inverziji maternice.

Parcialna ali popolna inverzija maternice je redka, vendar za življenje nevarna porodna komplikacija. Lahko se pojavi takoj po porodu, redkeje v postpartalnem obdobju.

Vzrok

Natančen povzročitelj ni znan, stanje pa se povezuje s kratko popkovino, nenadno trakcijo popkovine, placento akreto, kroničnim endometritisom, fetalno makrosomijo, šibkostjo miometrija, nenadnim rojstvom pred predvidenim datumom poroda

Simptomi

Glavni simptom se kaže v obliki poporodnih krvavitev, različnih stopenj kardiovaskularnega kolapsa, ki lahko napreduje v hemoragijski šok. Lahko se pojavi nenadna protruzija temnordeče polipoidne mase iz vagine.

Kronična inverzija je zelo redka. Ob tej anomaliji se pojavijo dokaj nespecifični simptomi, kot so bolečina v križu in mali žlički, spremenjeno izločanje vaginalne sluzi, izčrpanost.

Diagnoza

Diagnoza inverzije maternice se postavi na podlagi osnovnih kliničnih simptomov in ginekološkega pregleda. Ob odsotnosti prolapsa med pregledom ni mogoče otipati materničnega vratu. Končna diagnoza se postavi z laparotomijo.

Zdravljenje

Optimalna terapija za inverzijo maternice zajema agresivno nadomeščanje tekočine, transfuzija krvi in vračanje maternice v njen fiziološki položaj.

Kategorija:   Nosečnost, Porod
Naslednji prispevek

Placentofagija: Ali bi pojedli posteljico?

22 septembra, 2012 0