Friday, June 14, 2024

Pomembno je: vzdrževanje idealne telesne teže, zdrava prehrana, redni ginekološki pregledi, redukcija stresa in redni spolni odnosi.  


Pomembni sta starost in telesna teža

Po dopolnjenem 35-tim letom starosti ženska plodnost počasi usiha. Če ste v zgodnjih tridesetih in se že leto dni zaman trudite zanositi je čas, da se posvetujete s svojim ginekologom. Ženske starejše od petintrideset let, naj se z ginekologom posvetujejo že po pol leta neuspešnih prizadevanj postati noseča.

Za ženske in moške je še kako pomembna idealna telesna teža. Prekomerna telesna teža vpliva na endokrini sistem in izločanje hormonov, s tem pa tudi na plodnost obeh spolov. Za izboljšanje kakovosti sperme se priporoča uživanje rdečega mesa, integralne moke, ter žit.

Izogibajte se alkoholu in cigaretam

Že res, da alkohol pomaga kot sprostitveno zdravilo pri seksu, na plodnost in spočetje pa vpliva zelo slabo. Raziskave so pokazale, da lahko pet enot alkoholnih pijač tedensko (pet piv, liter vina, 3dl žganja) na ženski reproduktivni sistem vpliva zelo negativno. Enako velja za cigarete. Cigarete znižujejo žensko plodnost celo do 40%.

Čeprav je ženska plodnost omejena zgolj na dva do tri dni je seks vsak drugi dan zelo pomemben dejavnik tudi za ostale dni. Seks mora biti zabaven in med njim ne razmišljamo, da moramo spočeti otroka. Seks bo znižal stres in spodbudil romantiko, ki je v vezi nujna za ljudi, ki želijo spočeti otroka.

Za konec pa še to. Spoštujte svoje zdravje in redno obiskujte ginekologa.
 

Kategorija:   neplodnost, O neplodnosti
Naslednji prispevek

Več kilogramov manj spermijev

13 junija, 2012 0