Friday, June 14, 2024

V zadnjem času se vse več pozornosti namenja naravni kozmetiki in kot verjetno veste, tudi ta ni povsem neoporečna. Vse pogosteje namreč beremo o listah s škodljivimi in kancerogenimi sestavinami, ki nam jih nekatere kozmetične hiše prodajajo zapakirane v čudovite proizvode, ki blestijo na policah številnih trgovin in drogerij.


Naj vas certifikati ne zavedejo! Hiše, ki proizvajajo »naravno kozmetiko« a delujejo na način naše lahkovernosti, služijo mastne denarje.

Koža absorbira 60% sestavin, zagotovo pa si ne želite, da v vas zaidejo te »čudovite« kemikalije, zato prilagam spisek na katere morate še posebno paziti. Še preden se zaženete v nakup kot lačen na jagode preberite deklaracijo. Vzelo vam bo le nekaj časa, organizem pa vam bo prav zagotovo zelo hvaležen.

Živo srebro škoduje delovanju možganov

Kaj na embalaži pomeni zapisana beseda hypoallergenic? Kozmetične hiše so besedo povzele za proizvode v katerih ni sestavin, ki najpogosteje povzročajo alergije. To seveda ne pomeni, da ne vsebujejo nekatere druge manj znane alergene, ki lahko škodujejo vaši koži. V kolikor ste na nekatere preparate alergični, je to idealni čas za testiranje – alergotest.

Po testu boste vedele katera sestavina iritira kožo, pogosto pa boste po izčrpnih testih odkrili, da ste lahko alergični tudi na nekatere naravne sestavine.

Bodite zelo pozorne, če je na deklaraciji zapisana beseda mercury – živo srebro. Verjetno mi ni potrebno zapisati za kako škodljivo in nevarno sestavino gre. Že zelo nizke koncentracije te nevarne tekoče kovine lahko poškodujejo možgane in upočasnijo njihovo delovanje. Na to sestavino bodite še posebej pozorne pri maskari in očesnih kapljicah.

Vonjave so med petimi najpogostejšimi alergeni na svetu

Poleg živega srebra je zelo nevaren tudi svinec (lead), ki prav tako poškoduje možgane. Na svoje telo ga nanašate preko barv za lase. Če imate zelo občutljivo kožo se izogibajte izdelkov z dodatnimi aromami, v preparatih se izogibajte alkoholu in umetnim barvilom.

Arome lahko vsebujejo nevrotoksine in spadajo med peterico najbolj znanih alergenov na svetu. Označbe fragnance in perfume najdemo na šamponih, balzamih, losjonih in ostalih preparatih za nego. Kupujte tiste hidratantne kreme, ki vsebujejo glicerin, propilen glikol, sorbitol in manitol. Te sestavine privlačijo vodo in niso škodljive.

Paraben lahko povzroča raka na dojkah in je v velikih količinah najden pri ženskah, ki se borijo s to nevarno boleznijo. Najdemo ga v šminki, kremah za samo potemnitev, losjonih, hidratantnih kremah, pogosto pa se skriva pod nazivi etiparaben in metilparaben.

Mineralna olja so odlična, a istočasno zamašijo kožne pore. Bolezni jeter, ledvic in reproduktivnih organov so lahko povezane tudi s ftalati, ki se uporabljajo ravno v otroški kozmetiki.

Na široko se je potrebno izogniti izdelkom, ki vsebujejo formaldehid. Ta kancerogena snov povzroča bolezni dihalnega in imunskega sistema.

Korektorji so polni nepreverjenih delcev

Če v kremah za sončenje, šamponih, balzamih, korektorjih, kremah za podočnjake in drugih proizvodih najdete napise formeldehyde solution, formic aldehyde, mathanal, methyl aldehide ali oxomethane, bežite stran.

Želite posvetliti ten vaše kože? Dvakrat premislite! Sestavine, ki se nahajajo v teh preparatih vsebujejo Benzediol/1 , Dihydroxybenzen/4, Hydroxyphenol in P-Hydroxyphenol. Te sestavine lahko povzročijo neozdravljivo bolezen orhonozo, ki povzroča pigmentacijo beločnic in hrustanca.

Nepreverjeni delci, oziroma nano zinc Oxide prispejo do očesnega živca, možganov in krvnih celic, vsebujejo pa jih celo tretjina izdelkov. Najpogosteje se nahaja v korektorjih, kremah za sončenje, ter kremah za oči in roke.

Ne obračajte glave

Nekateri od proizvajalcev dodajajo v svoje izdelke sestavine živalskega porekla. Te sestavine so označene z besedo tallow, vi pa se sami odločite ali jih boste uporabljale ali ne. Uporaba teh izdelkov sicer zdravju ni škodljiva, odpira pa številna etična vprašanja.

Pomembno je vedeti, da naravna kozmetika vsebuje najmanj 65-70% sestavin, od katerih mora biti večina samoniklih rastlin, ki rastejo na neoporečnih področjih.

Dobro je vedeti tudi to, kakovostna in dobra kozmetika je tudi draga kozmetika. V njej se škodljive snovi le redko nahajajo, vendar pa je cena ponavadi tisti dejavnik, ki odvrne od nakupa.

Sedaj pa je čas, da zaradi svojega dolgoročnega zdravja prevetrite izdelke v vaši kopalnici in kozmetičnem kovčku.

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Nenaspani otroci in krvni sladkor

13 junija, 2012 0