Sunday, May 26, 2024

 


Kot sem že zapisal v uvodu: Nosečnost in ustvarjanje novega življenja je najlepša življenjska izkušnja vsake ženske in vsakega normalnega moškega. Samo od vas je odvisno ali boste s kajenjem nadaljevale, ali pa bo nosečnost dovolj močna motivacija, da kajenje opustite. Če že ne zaradi vas, s kajenjem prenehajte vsaj v imenu svojega še nerojenega otroka. Odločitev je popolnoma avtonomna in samo vaša.

Spočetje

Negativne posledice kajenja se ne zrcalijo samo na plodovem zdravju, ampak imajo pomembno vlogo tudi pred samo nosečnostjo. Ne glede kateri partner kadi je spočetje težje. Kadilke imajo na splošno nižjo stopnjo rodnosti, prav tako pa imajo s plodnostjo večje težave hčerke mater kadilk. Samo kajenje neposredno vpliva na postopke zunaj maternične oploditve in zmanjšuje uspeh IVF postopka.

Vzrok je znan in popolnoma jasen. Nikotin znižuje žensko plodnost, vsaj neposredno vpliva na proizvodnjo hormonov, ki so potrebni za nosečnost. Kajenje prav tako ovira transport jajčeca do maternice. Biokemične nosečnosti so v primerjavi z nekadilkami pri kadilkah mnogo pogostejše. Prav tako so, zaradi kromosomskih abnormalnosti embria, pogostejši spontani splavi.

Negativne posledice kajenja se poznajo tudi pri moški plodnosti. Kadilci imajo v ejakulatu okoli 15% manj semenčic, kar zna biti v času, ko se srečujemo z enormnim padcem morfološko pravilnih in normalno gibljivih spermijev, še dodatna težava. Kajenje pri moških vpliva na količino spermijev, njihovo gibljivost in njihovo morfološko pravilno ali nepravilno obliko. Kajenje zagotovo vpliva na zdravje kardiovaskularnega sistema, še posebej ožilja, ki s krvjo oskrbuje moški spolni organ, kar lahko povzroči težave z erekcijo.

Če se odločate za otroka, vse zgoraj našteto znižuje plodnost in verjetnost zdravega spočetja.

Zakaj je kajenje med nosečnostjo škodljivo?

Razvijajoči plod v maternici vse potrebne snovi za svoje življenje dobi iz krvnega obtoka matere. Hranila in kisik, ki preko posteljice in popkovnice prehajajo iz materinega organizma na plod lahko vsebujejo številne toksine, ki jih nosečnica zaužije hote ali nehote. Negativnemu vplivu nikotina ni izpostavljen zgolj plod, ampak toksini škodujejo tudi nemotenemu delovanju posteljice.

Pri nosečih kadilkah ogljikov monoksid nadomesti, oziroma izrine nekaj kisika v njihovi krvi. Kri vsebuje manj kisika, kar pomeni, da je plodov organizem oskrbljen z manj kisika kot je to običajno. Pomanjkanje kisika pri plodu poveča njegov srčni utrip, saj se njegov organizem bori, da prejme dovolj kisika za normalno delovanje vseh življenjskih funkcij.

Delci v tobačnem dimu vsebujejo različne strupene snovi, ki spreminjajo krvno sposobnost zdravega in običajnega delovanja. To omejeno oz. neoptimalno delovanje vpliva na posteljico, ki hrani otroka.

Kajenje škoduje plodu!

Negativni stranski učinki kajenja na zdravje otroka so najbolj vidni v prvih treh mesecih nosečnosti, vseeno pa ne smemo zanemariti negativne vplive kajenja tudi v preostali nosečnosti. V prvih treh mesecih nosečnosti pri plodu poteka organogeneza, se pravi, da se pri plodu formirajo in razvijajo organi. Prav zaradi formiranja organov je vnos toksinov v organizem še toliko bolj škodljiv in vpliva na plodovo zdravje. Organi so manjši, občutljivejši, v hujših primerih prihaja do hudih anomalij in deformacij ploda.

Zaradi ovirane oskrbe ploda s kisikom, imajo kadilke višje tveganje predčasne prekinitve nosečnosti.   

Porod

Vsi podatki kažejo, da se kar pri 70% kadilk, otrok rodi pred predvidenim datumom poroda. V primeru, da se otrok rodi v PDP je njegova telesna teža, v primerjavi z nosečnicami nekadilkami, nižja za okoli 200g. Porodi so težji, carski rez in uporaba vakuum ekstraktorja je kljub manjšemu in manj razvitemu plodu pogostejša. Razlog tiči predvsem v delovanju materinega endokrinega sistema. Tako kot je pravilna harmonizacija hormonov potrebna pri spočetju, je nemoteno delovanje endokrinega sistema pomembno tudi za lažji in hitrejši porod. Nikotin predvsem zavira sproščanje hormona relaksina, ki se prične v organizem izločati nekje po 31. tednu nosečnosti. Relaksin je pomemben hormon pri mehčanju medmedeničnih vezi s čimer omogoči, da ženska lažje rodi po naravni poti. Posledično deluje tudi na ostale sklepe, vendar njegovo delovanje odtehta vse negativne posledice, ki jih povzroči na ostalem skeletu.

Prav blokiranje izločanja tega pomembnega porodnega hormona s strani nikotina povzroča daljše, težje distocijske porode. Pomanjkanje tega hormona pri kadilkah, kljub manjšemu in lažjemu plodu, pogosto oteži ali celo prepreči naravni porod. Iz tega naslova sta operativen zaključek poroda (carski rez) ali uporaba vakuumskega ekstraktorja pri kadilkah mnogo, mnogo pogostejša.

Kajenje v nosečnosti in zdravje dojenčka

Kot sem že opisal v zgornjem odstavku se dojenčki rodijo manjši, njihov organizem je slabše razvit in sprejemljiv za številna obolenja. Poglejmo številne negativne dejavnike, ki jih povzroča samo kajenje v nosečnosti:

•    Obstaja velika verjetnost prezgodnjega poroda s težo dojenčka pod 2,5 kg
•    V povprečju se dojenčki kadilk rodijo 200 g lažji. Učinek se povečuje sorazmerno; več kajenja – lažji dojenček.
•    Organi dojenčka so v primerjavi z dojenčki nekadilk manjši in slabše razviti.
•    Delovanje pljuč je omejeno
•    Sindrom smrti v posteljici je dvakrat pogostejši.
•    Dojenčki so pogosteje bolni. Dojenčki mater, ki so pokadile vsaj 15 cigaret dnevno so v prvih osmih mesecih življenja dvakrat pogosteje hospitalizirani.
•    Pogostejša so vnetja srednjega ušesa in obolevanja za astmatičnim bronhitisom.
•    Anomalije posteljice
•    Težave z dojenjem

Posledice, ki jih ima kajenje v nosečnosti v kasnejšem otrokovem razvoju

•    Strabizem (škiljenje)
•    Pogoste respiratorne bolezni (astma, bronhitis, alergije…)
•    Razvoj hiperaktivnostnega sindroma že v zgodnjem otroštvu in v občutljivem najstniškem obdobju.
•    Višje je tveganje za nastanek psihotičnih simptomov, kot sta deluzija in halucinacije
•    Zasvojenost in pogosto kajenje v najstniških letih.

Kdaj v nosečnosti s kajenjem prenehati

V naši naravi je, da opravičila pogosto iščemo pri slabih navadah drugih, čeprav sami tega ne odobravamo in večkrat obsojamo. Kadilkam je vsekakor lepše slišati zgodbice o sosedovi »Francki«, ki je kadila vso nosečnost in brez pretiranih zapletov rodila zdravega in krepostnega dojenčka. Kljub vsemu so te zgodbice razmeroma redke in ne dovolj natančno interpretirane, brez podatkov o zdravju dojenčka v neonatalnem in postneonatalnem obdobju. Statistično gledano je vsekakor mnogo več zgodb, ki kažejo čisto drugačno, vendar veliko bolj realno sliko.

Nikoli ni prepozno. Vsaka kadilka se bo sama odločila, kaj je najbolje za njo in zdravje njenega otroka. Kajenje organizmu ne prizanaša, živ organizem pa ima sposobnost regeneracije celjenja s kajenjem prizadetih področij.  

Ženske, ki so prenehale s kajenjem v prvi polovici nosečnosti so rodile otroka s povsem identično povprečno telesno težo, kot nosečnice, ki v nosečnosti niso kadile.

Tudi zmanjšanje dnevne količine pokajenih cigaret ne bo vplivalo na regeneracijo organizma in zdravje ploda. Nekatere raziskave kažejo, da celo zmerno kajenje škoduje zdravju ploda. Vnos toksinov se ne zniža. Najpomembnejša stvar, ki jo zdravju ploda na ljubo lahko storite je, da popolnoma opustite kajenje. S tem vam ne bo hvaležno samo plodovo zdravje, hvaležen vam bo tudi vaš organizem.

Kako prenehati s kajenjem

Otrokovo zdravje bi moralo biti samo po sebi dovolj velika stimulacija, da se za vedno znebite tobačnega dima. Če kljub vsemu ne gre poiščite strokovno pomoč. Dokazi kažejo, da s pomočjo kvalificiranega terapevtskega zdravstvenega osebja s kajenjem preneha polovica nosečnic. Nadomestno nikotinsko zdravljenje se med nosečnostjo ne priporoča.

Vzemite odgovornost za zdravje vašega otroka v svoje roke!  


Preberite še:

Biokemična nosečnost

Anomalije posteljice

Kalcinirana posteljica

Zdravje ploda in zarodka

Placenta previa

Spontan splav

Abrupcija posteljice

Naslednji prispevek

Incontinentia pigmenti (IP)

13 junija, 2012 0