mama > po porodu

Kako zmanjšati brazgotino po carskem rezu

Carski rez, v kolikor ni vnaprej načrtovan, je tipičen operativen postopek za izhod poroda v sili, ki za pripravo na operacijo sicer potrebuje zelo malo časa. Vsaka operacija pusti brazgotino, carski rez pa je invaziven poseg, ki v primerjavi z manjšimi operativnimi posegi pušča dokaj veliko brazgotino.

Piše: Rainer Jure


Operacija pogosto poteka v izrednih okoliščinah, zato kirurg ne gleda na estetske posledice. V kolikor ste rodile s pomočjo carskega reza, vam prinašamo nekaj nasvetov kako zmanjšati operativno brazgotino.

Čas

Pravijo, da čas celi rane, vendar to le deloma drži. Carski rez je dokaj dolg rez, ki za celjenje brazgotine potrebuje kar nekaj časa. Nekaj tednov po porodu se zadržite dvigovanja težjih predmetov, prepogibanja, raztezanja in zvijanja trupa, ki bi lahko poškodovali šive ali brazgotino.

Vlaženje in masaža

Ko se brazgotina popolnoma zaceli lahko pričnete uporabljati mazila na osnovi karitejevega ali kakavovega masla. Farmakološka alternativa vsebuje antibiotično mazilo s silikonom. Brazgotino ne izpostavljajte sončnim žarkom, kadar je potrebno jo zaščitite s kremo za sončenje.

Higiena

Spoštujte splošno pravilo – čistejše je boljše. Pri negi reza in brazgotine bodite nežni. Grobo čiščenje lahko povzroči nastanek mikro brazgotinic, ki upočasnijo celjenje.

Dajte času čas

Vsaka mama, vsak človek je individualen posameznik. Pri nekaterih se brazgotine celijo hitreje, pri drugih počasneje. Na končni videz brazgotine počakajte vsaj leto dni po samem posegu, lahko pa pretečejo tudi dve leti. Če ste nezadovoljni z videzom brazgotine se lahko zatečete k laserski operaciji ali drugi estetski operaciji.

Ohlapen trebuh

Če mamica še nekaj mesecev po carskem rezu trpi zaradi ohlapne kože na področju abdomena, te težave v večini primerov ne izginejo same. Edini način kako povrniti videz trebuha na stanje pred porodom je estetski operativni postopek, ki mu pravimo abdominoplastika. 

Sorodni tagi
Sorodni članki
Komentarji