Friday, June 14, 2024


Prepričajte svojo podzavest

Kot prvo in najtežje je prepričati sámo sebe, da je kajenje škodljivo in da se izplača prenehati z njim. Zapišite si popis razlogov, vključno z vsemi prednostmi, zakaj želite prenehati. Ne pozabite dopisati koristi, ki jih bo zaradi opustitve kajenja imel vaš otrok.

Znano je, da kajenje  poškoduje človeški plod in zarodek v času celotnega prenatalnega razvoja, kot tudi po porodu in med dojenjem. Kajenje je uvrščeno visoko na spisek povzročiteljev nižje porodne teže otroka in povečane perinatalne smrti. Najnovejše raziskave pa so kajenje povezala  z nižjim intelektualnim razvojem otroka. Pri šestnajstih letih so otroci glede na vrstnike zaostajali pri računanju, branju in govoru. Nevarnost pred hiperaktivnostjo in odstopanju pri obnašanju se pojavita pri 22% otrok mater kadilk in samo pr 8% mater, ki med nosečnostjo niso kadile. Kajenje v nosečnosti je pomemben dejavnik pri kasnejšem razvoju alergij, neurodermitisa, kot tudi astme. Za te otroke je značilno trdoglavo in agresivno obnašanje. Okoli 12% bodočih mater kadi tudi med nosečnostjo. Pri tem pa z vsako prižgano cigareto raste tveganje za motnjo pri razvoju otroka.

Analizirajte svoje kadilske navade, tako boste videle kdaj in zakaj kadite. Mogoče vam bodo pomagali zapiski kdaj in kje ste v povsem običajnem dnevu pokadile posamezno cigareto.

Določite datum!

Določite datum kdaj boste prenehali in ga zabeležite na koledarju. Najboljše je izbrati dan, ki ni obremenjen s stresom in nekaterimi zunanjimi dejavniki. Ko pride ta dan, prenehajte s kajenjem, hitro in popolnoma.

Še preden pride dan ‘D’ se znebite pepelnikov, vžigalic in vžigalnikov. Pospravite stanovanje in se znebite vonja po tobaku in cigaretah.

Sodelavce, prijatelje in družinske člane naprosite da vas pri tem podpirajo in se iz vaše želje ne norčujejo. Ne zadržujte se in ostalim zabrusite, da cigaret ne prižigajo ob vaši prisotnosti.

Načrtujete kaj boste počele na dan ‘D’. Mogoče greste nekam kjer je kajenje prepovedano, recimo v gledališče, kino ali muzej. Lahko greste plavati, teči ali na dolg sprehod.

Abstinenčna kriza?

Če ste bili strastna kadilka boste kmalu po zadnji pokajeni cigareti začutile simptome abstinenčne krize. Lahko se pojavijo v obliki razdražljivosti, nestrpnosti, tesnobe, depresije, nespečnosti, nemira, povečanega apetita in želje po cigareti. Zdravnik vam lahko predpiše zdravila, ki blažijo določene simptome, vendar se v nosečnosti ne poslužujte take pomoči. Z močno željo boste iz bitke izstopile kot zmagovalke.

Prve tedne namesto kalorično močnih jedi jejte nizkokalorično hrano in pijte veliko vode. Nekatere pravijo, da jim je pomagalo grizljanje surove zelenjave, npr, korenja in zelja. Vadba vam bo pomagala zadržati zdravo telesno težo in pomirila živce.

Izogibajte se točkam, ki vas bi lahko zapeljale v skušnjavo.

Razmišljajte pozitivno. Med abstinenco se najpogosteje pojavijo naslednje misli:

•    Samo še enega prižgem, potem pa s kajenjem res preneham.
•    Kajenje je moj edini porok.
•    Tobak ni tako nevaren, nekateri kadilci živijo več kot devetdeset let.
•    Od nečesa pač moram umreti.
•    Brez cigaret je življenje tako dolgočasno.

Če občutite, da ne boste mogle zdržati, vseeno počakajte! Počakajte deset minut in skušnjava bo minila. Že sama misel, da nikoli več ne boste prižgali cigarete je lahko zelo zahtevna. Če se tako počutite se osredotočite na misel, da boste zdržale samo še en dan.

Ostanite bivša kadilka

Najtežji so prvi trije meseci, vendar se je tudi kasneje bolje izogibati kadilcem in situacijam, ki vas lahko popeljejo v skušnjavo.

Ne lažite same sebi. Občasna kadilka ne boste nikoli, pa tudi če ste zadnjič cigareto prižgali pred več kot letom dni.

Uprite se skušnjavi. Samo ena prižgana cigareta lahko pripelje do verižnega kajenja in ves pretekli trud bo zaman. Če se vam zašibijo kolena in cigareto le prižgete, bo verjetno sledila še ena, pa še ena… Če že prižgete, s kajenjem ponovno prenehajte! Milijone kadilcev je zdaj že bivših kadilcev. Eni so uspeli razvado pozabiti, drugi so pokopani. Če ste odločni in trmasti, lahko uspe tudi vam.

Veliko močne volje in srečno!

Preberite še:

Alkohol v nosečnost

Razvoj zarodkovih možganov

Aktivna nosečnica

Naslednji prispevek

V Nemčiji rojen šest kilogramski dojenček

13 junija, 2012 0