Tuesday, April 23, 2024

Gripa, navadna kot najaktualnejša – prašičja, je v preteklih mesecih zagotovo največkrat omenjena in zapisana tema v vseh večjih in manjših svetovnih medijih. Od prvotnega pesimizma, sedaj večina govori, da se da gripo uspešno pozdraviti. Na tisto, kar moramo biti posebej pozorni je, da sami poskušamo preprečiti okužbo, če pa do nje pride, pa poskrbimo, da virusa ne širimo naprej.  


Prva zadeva na katero moramo biti pozorni je, da poskušamo bolezen ukrotiti že ob samem začetku okužbe, poroča Femalefirst. Vseeno pa je bolje dati vse od sebe in ostati zdrav. Najboljši način boste dosegli tako, da pazite nase, živite zdravo in pijete veliko tekočine. Če se ne morete izogniti stresu se z njim soočite in ga premagajte, spite redno in dovolj.

Ne igrajte junaka, izogibajte se velikim množicam ljudi. Na najboljši možni način pazite nase, ter se izogibajte dejavnikom, ki povečujejo tveganje obolenja. S tem boste povečali možnosti, da se vas neprijeten virus izogne v velikem loku.  

Nič vam ne bo škodilo, če maksimalno ojačate svoj imunski sistem. Že prej delajte na preventivi in ne čakajte, da vas bolezen preseneti. Seveda ne smemo izpustiti higiene. Ne govori se zastonj, da so čiste roke pol zdravja. Vedno imejte pri roki dezinfekcijsko sredstvo (dovolj je že navadno milo), obraza pa se ne dotikajte z umazanimi rokami. 

Osebna higiena in čisti prostori

Kar se higiene tiče, bo poleg osebne potrebno poskrbeti še za čistočo prostorov v katerih živite. Iz okolja grozijo številne nevarnosti, oziroma možnosti za okužbo.  

Izogibajte se okuženih ljudi. Če pomagate okuženemu, si na obraz nataknite masko. Najtežje bo  prepričati mlade, da se v vrhuncu epidemije izogibajo javnih mest (klubov in diskotek). Tveganje za okužbo je v tem primeru zelo visoko.  

Vse načrtujte vnaprej. Izogibajte se javnim prevozom, dobro prezračite prostore v katerih preživite največ časa, svojim bližnjim in prijateljem svetujte naj v primeru okužbe raje ostanejo doma. Lepo je, če želijo opravljati svoje obveznosti, vendar s tem naredijo več škode kot koristi.  

Zreducirajte nekatere socialne interakcije, kot sta npr. poljubljanje in pretirano objemanje.
 

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Za vid ni dobro samo korenje

13 junija, 2012 0