Friday, June 14, 2024

Simptomi

Zelo neugodno srbenje in močnejši beli tok, sirastega karakterja. Boleči spolni odnosi in pekoča bolečina pri uriniranju. Pri moških se bolezen kaže z rdečo in srbečo glavico, ter enakim prepucijem. Infekcija se lahko diagnosticira samo na temelju ginekološkega pregleda. Mikroskopski pregled vzorca vaginalnega izcedka da karakteristično sliko, tako da so dodatne raziskave v najpogostejših primerih nepotrebne. Pri negativnem mikroskopskem izvidu, se izvede bris maternice na specialni podlagi (Sabouraud-agar, ali Candida-II-agar).


Zdravljenje

Zdravil iz skupine zdravil za glivične infekcije so derivati imidazola: clotrimazol (Canesten, Plimycol) in polienski antibiotiki, kot so nistatin (Nystatin, Moronal), amfotericin (Ampho-Moronal) in natamycin (Pimafucin), ki se ženskam predpisujejo v obliki tablet, krem in masti. Terapija lahko traja samo en dan, ali več: tri do sedem dni. Moškim se predpisujejo zdravila v obliki krem in tablet. Pri ponavljajočih infekcijah je neizogibno sistemsko zdravljenje z fluconazolom (Diflucan), ali itraconazolom (Orungal), v obliki tablet, ali kapsul. Čeprav se 2/3 primerov glivičnih infekcij ne prenaša s spolnim odnosom, se v času zdravljenja spolni odnosi odsvetujejo.

Alternativno zdravljenje

Ženskam, ki se nikakor ne uspejo rešiti glivične infekcije se priporoča hrana bogata z rastlinskimi vlakni, izogibati pa se je potrebno rafiniranemu sladkorju in ogljikohidratom. Anti-Kandida dieta, kot tudi ponovna vzpostavitev ravnotežja črevesne flore s črevesno biokulturo: (probiotiki) kot npr. acidofilus (kapsule ali jogurt), ali LCA jogurt. Pomagate si lahko tudi s homeopatskim zdravilom Candida Yeast, ki predstavlja nekakšno oralno protiglivično cepivo. Lahko ga kupite brez recepta, zdravilo ima videz zrnc in se uživa 3 -5 krat dnevno (1 – 2 zrnca oralno). Candida Yeast okrepi imunski sistem črevesja, da le-to ustvarja protitelesa, ki omejujejo in ovirajo rast glivic v črevesju.

Ostala priporočila

Izogibati se je potrebno kemijskim sredstvom, ki dražijo, ozka oblačila in tangice pa naj počakajo, da se infekcija pozdravi. Spodnje perilo je potrebno prati pri najmanj 60°C. Po končanem zdravljenju je modra pomoč pri obnovi naravne vaginalne flore. V ta namen se lahko uporabljajo vaginalete Vagisan in Doderlin Med, ali neposreden vaginalni vnos kulture mlečno-kislinskih bakterij. Enostavna metoda je izpiranje vagine z raztopino mlečne kisline in sirotke. Na enak način lahko uporabite 2-4 kapsule Linex-a ali Bactisubtil-a, oz. Acidfilus-a, ki se morajo za ta postopek zmešati v 2dcl tople vode. Kultura mlečno-kislih bakterij se lahko v vagino vnese tudi s pomočjo navadnega tampona, prepojenega z LCA jogurtom. Tampon pustite v vagini dve uri. Ostalo izpiranje vagine (šamponi, mila, geli, čaji) se zaradi rušenja normalne bakterijske flore ne priporoča.

V novejšem času so se na tržišču pojavili tudi lokalni pripravki, ki bazirajo na osnovi olja avstralskega čajevca (Femigel gel), kot tudi gel na osnovi aloe vere (Multi Gyn Actigel), ki se lahko v preventivne namene uporabljajo dlje časa.


Literatura:

1. Nyirjesy P, Sobel JD. Vulvovaginal candidiasis. Obstet Gynecol Clin North Am. 2. Arbeitsgemeinschaft für Infektionen und Infektions-immunologie in der Gynäkologie und Geburtshilfe der DGGG. Leitlinie Vulvovaginal-Kandidose. Frauenarzt
3. Reed BD, Zazove P, Pierson CL at al. Candida transmission and sexual behaviors as risks for a repeat episode of Candida vulvovaginitis. J Womens Health

Kategorija:   Spolne bolezni
Naslednji prispevek

Klamidija

13 junija, 2012 0