Thursday, June 20, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Kava ne povzroča visokega krvnega tlaka

By 0 1127 Views

Kostem ne škoduje

V iskanju končne resnice, ali je kava škodljiva ali ne, so izvedli številne znanstvene raziskave. Brez slabe vesti lahko zaključimo, da kava v zmernih količinah ni škodljiva, še več, na človeški organizem deluje zelo blagodejno.


Pitje kave se je pogosto povezovalo z večjim tveganjem za nastanke visokega krvnega tlaka, vendar nove raziskave v katerih je sodelovalo 180.000 ljudi kažejo, da ima zmerno uživanje na nastanek hipertenzije zgolj neznaten vpliv.

V kavi najdemo obilo antioksidantov, ki so pomembni v preventivi malignih, degenerativnih in infekcijskih bolezni.

Neka raziskava o kavi je pokazala, da njeno pretirano pitje v organizmu povzroča izgubo kalcija, vendar dve do tri skodelice dnevno, še posebej če so popite z mlekom, zdravju okostja niso nevarne. Številne raziskave so potrdile preventiven učinek pred nastankom diabetesa tipa 2, Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni. Raziskava v kateri je sodelovalo 80.000 žensk je pokazala, da kava znižuje tveganje za nastanek žolčnih kamnov.

Zmernost!

Desetletna raziskava v kateri je sodelovalo 90.000 kandidatov je odkrila, da se kavopivci v manj primerih nagibajo k samomoru.

Omenjeni rezultati raziskav niso opravičilo za prekomerno nalivanje s črnim osvežilnim napitkom. Tudi za kavo, kot za vse ostale stvari, velja zlato pravilo – zmernost!