Friday, June 14, 2024


Kofein

Čeprav si mnogi težko priznajo velja dejstvo, da je kofein pravzaprav poživilo, ki podobno kot nikotin ali alkohol povzroča zasvojenost. Na naš centralni živčni sistem deluje kot stimulant, ki se že po petnajstih minutah absorbira v naš krvni obtok. Nepremišljeno uživanje kofeina lahko povzroči številne nenaravne in škodljive telesne reakcije.

Kje ga najdemo?

Večina ljudi kofein povezuje s pitjem kave ali pravega čaja, najdemo pa ga tudi v številnih drugih živilih in pijačah:

•    Kokakoli
•    Vroči čokoladi
•    Čokoladi
•    Različnih oreščkih
•    Energijskih napitkih

Kofein vsebujejo tudi nekatera zdravila proti prehladu (Coldrex), migreni in nekatera prehranska dopolnila.

Kako deluje kofein?

Verjetno ste se ob prekomernem pitju kave ali čaja že srečali z občutkom nervoze. Poleg nervoze lahko prekomerno uživanje kofeina povzroči še naslednje stranske učinke:

•    Povišan srčni utrip
•    Zvišan krvni tlak
•    Povečano znojenje

Kofein je diuretik. Pospešeno izločanje telesnih tekočin lahko povzroči dehidracijo in utrujenost. Preveč zaužitega kofeina lahko povzroči tudi težave z dihanjem.

Učinki kofeina na plod

Uživanje kofeina med nosečnostjo lahko predstavlja določena tveganja. Že v uvodu sem zapisal, da jutranja kavica ne bo ogrozila normalnega razvoja ploda, vsako pretiravanje pa lahko plodu povzroči kar nekaj nepotrebnih težav. Kofein se skozi posteljico in popkovino absorbira v organizem ploda. Odrasli organizem ima zahvaljujoč številnim biokemičnim procesom v telesu sposobnost hitre razgradnje kofeina, organizem ploda pa deluje nekoliko drugače, zato njegovi biokemični procesi niso sposobni učinkovite razgradnje kofeina. Kofein se  v plodovem organizmu zadržuje več časa in lahko skozi daljše obdobje doseže nevarno visoko raven.

Kofein vpliva tudi na druge aspekte zdravja ploda. Znano je, da povečuje srčni utrip otroka, ki lahko vpliva na njegovo intrauterino gibanje. Kofein je diuretik, ki lahko vpliva na prehranjevanje ploda. Kofein povzroča nižjo absorpcijo železa in kalcij iz krvi, kar lahko ovira različna razvojna obdobja pri plodu.

Kava in splav

Ena izmed nedavnih raziskav se je osredotočila na posledice prekomernega uživanja kave med nosečnostjo. V obsežni danski raziskavi so anketirali 80.000 nosečnic. Raziskava je pokazala, da so bile prekomerne pivke kave bolj dovzetne za spontani splav. Ženske, ki so popile dve kavici na dan so imele rahlo povečano tveganje za spontani splav, tiste, ki pa so popile osem in več skodelic kave na dan, pa so imele kar 59% višje tveganje spontanega splava. Prav iz omenjene raziskave je razvidno, kako pomembno je v nosečnosti vnos kofeina omejiti.

Nasveti za manjši vnos kofeina

Večina strokovnjakov pravi, da je potrebno v nosečnosti odpraviti z vsemi kofeinskimi živili. Vendar je to zelo težko. Tako kot je težko opustiti kajenje, se je enako težko naenkrat popolnoma odpovedati kofeinu. Kofein je droga, ki povzroča zasvojenost. Ponujamo vam nekaj nasvetov kako zmanjšati vnos kofeina in zagotoviti, zdrav in normalen intrauterin razvoj otroka:

•    Že pred načrtovano nosečnostjo počasi zmanjšujte potrebo po kavi. Ne bodite presenečeni, če se pojavijo simptomi kot sta glavobol ali slabost.
•    Kofeinske napitke zamenjajte za tiste brez kofeina – kava brez kofeina
•    Redna telesna vadba bo pomagala v boju proti simptomom zasvojenosti, med drugim pa vas bo vadba sprostila.
•    Popijte veliko vode, ki vas bo odžejala in pomagala premagati utrujenost.

Preberite še:

Magnezij v nosečnosti
Aspirin v nosečnosti
Razvoj zarodkovih možganov
Kajenje v nosečnosti
Toksoplazmoza

Toksoplazmoza in otroci

Kategorija:   Nosečnost, O nosečnosti
Naslednji prispevek

Ebsteinova anomalija

13 junija, 2012 0